Hirdetés

Eddig és ne tovább! címmel írt közleményt Szél Bernadett. Az ellenzéki képviselő szerint „egészen döbbenetes törvénymódosításokra készül a Fidesz”, úgy véli, a javaslat elfogadása után az Országgyűlés „gyakorlatilag elvesztené minden szerepét”.

„A tervezet szerint a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítását, az eddig elfogadott rendeletek érvényben tartását, valamint a veszélyhelyzet nem meghatározott ideig tartó meghosszabbítását kéri az Országgyűléstől.”

Szél Bernadett szerint felmerül a kérdés, milyen szerepe maradna egy országgyűlési képviselőnek, ha az Országgyűlés bizonytalan ideig nem működik, tehát „törvényalkotóként nem tud működni, véleményalkotási és ellenőrzési jogait pedig gyakorlatilag elvonják – holott a kormány minden körülmények között az Országgyűlés alá rendelten kell hogy működjön, és nem fordítva”.

A képviselő szerint a kormány lehetőséget kapott a legszükségesebb rendeletek meghozatalára az elmúlt napokban.

„A veszélyhelyzeti rendkívüli jogrend meghosszabbítást azonban semmi sem indokolja, ezért ezt a tervezetet ebben a formában nem fogjuk támogatni. A járványhelyzetben is szükség van a kormányt legitim módon kontrolláló erőkre. Ezért mondjuk: eddig és ne tovább!” – írta Szél Bernadett, valamilyen furcsa okból többes szám első személyben…

Amint arról tegnap beszámoltunk, arra kérte a parlamenti pártok képviselőit Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető, hogy a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciójához hasonlóan szavazzák meg jövő héten a „koronavírus-törvényt”.

A frakcióvezető Facebook-oldalán csütörtökön közzétett bejegyzés szerint ez azért fontos, hogy Magyarország hatékonyan védekezhessen a járvány ellen.

Kocsis Máté úgy fogalmazott: „Most összefogásra van szükség!”

Gulyás Gergely a Kormányinfón kulcsfontosságúnak nevezte a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítását. Hangsúlyozta: a kormány csak tizenöt napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, ezt követően a parlamentnek kell azt meghosszabbítani. Ezért kérték szerdán a frakcióvezetőket, hogy a törvényhozás ezt tegye meg.

A Ház ülésezése rendkívüli jogrend idején is biztosított – hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve: azonban jelen helyzetben nem tudható, meddig tud ülésezni az Országgyűlés, meddig marad fenn a határozatképesség.

Hozzátette: remélik, hogy erre képes lesz a Ház; nem számolnak vészforgatókönyvvel, de azért azt is elkészítik.