A Fidesz tartalmi és eljárási okok miatt nem támogatja a választási eljárási törvény módosítását, míg a Jobbik továbbra is szeretné elérni, hogy a külföldön dolgozó magyarok levélben is szavazhassanak.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Jobbik kezdeményezésére megtartott hétfői ötpárti egyeztetést követően úgy nyilatkozott, a jelenlegi szabályozás koherens és kiállta minden nemzetközi jogi szervezet vizsgálatát, egy esetleges módosítás miatt pedig nem lehetne lebonyolítani a jogerősen október 2-ára kitűzött kvótareferendumot a törvényalkotási folyamat és az esetleges jogorvoslatok miatt.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt mondta, továbbra is kitartanak amellett, hogy az Országgyűlés augusztusban rendkívüli ülésen biztosítsa, hogy a külföldön dolgozó, de magyar lakcímmel rendelkező emberek is ugyanúgy levélben szavazhassanak, ahogy a határon túli magyarok.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is a levélben szavazás kiterjesztése mellett foglalt állást, az MSZP és a KDNP nem vett részt a tanácskozáson.

MTI

Fotó: MTI/Máthé Zoltán