„A jobboldal az április országgyűlési választások óta sem veszített lendületéből, a baloldal azonban a történelmi kudarc óta gyakorlatilag nem talál magára. Az elmúlt hetek eredményeiből úgy tűnik, ez nemcsak az országos, de a lokális politikára is igaz. Budapest esetében az elmúlt időszakban tizenkét önkormányzati helyről döntöttek a választópolgárok, ebből tízet a Fidesz-KDNP-pártszövetség, kettőt pedig az ellenzék vitt el”

Hirdetés

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzője szerint mindez azt jelenti, hogy az ellenzék Budapesten is történelmi mélypontra került, és a fővárosban a kormánypártoknak a következő önkormányzati választásokon komoly esélyük lehet.

Kormánypárti győzelem Zuglóban

Múlt vasárnap három budapesti választókerületben tartottak időközi önkormányzati választást, kettőt Újbudán, egyet Zuglóban. A baloldali terepnek számító fővárosban három önkormányzati helyből kettőt elvitt a Fidesz-KDNP-pártszövetség.

„A válságok idején az emberek mindig a stabilitás felé fordulnak. A helyi problémák gyakorlatilag minden ellenzéki vezetésű körzetben vagy településen látszódnak. Az ellenzéki vezetők nem tudják összefogni a széles baloldali koalíciót, ezáltal instabilitást mutatnak a választóknak nemcsak országosan, de helyileg is”

– vélekedett az elemző. Nagy Ervin arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós szankciós politika már Magyarországon is érezteti a hatását.

„A válságra az ellenzéknek nincs megfelelő válasza, csak a hibáztatás. Ráadásul azzal, hogy az Európai Parlamentben ismét beálltak azok sorába, akik Magyarországtól el akarták venni a nekünk járó forrásokat, olyan képet állítottak ki magukról, mintha ők is a válság elmélyülésében lennének érdekeltek”

– tette hozzá.

A válság az uniós szankciós politika miatt van

Nagy Ervin arról is beszélt, a választópolgárok jól látják, hogy a válság nem a kormány, hanem az uniós szankciós politika miatt van. Az újbudai eredményekről szólva az elemző elmondta, a Momentumnak hatványozott problémákkal kell szembenéznie a körzetben. Míg a DK-ra a megújulás teljes hiánya miatt vetül árnyék, addig a Momentum eljelentéktelenedett.

„Gelencsér Ferenc, aki a Momentumot irányítja, nem tud új impulzust adni a pártnak. Az a fiatalos lendület, amit korábban önmagukról próbáltak mutatni, a nyilvánosságban is megszűnt. Ezért a Momentumnak nehezebb a helyzete, mint a DK-nak. Egy párt elemzése során mondhatni három alapdolgot nézünk: egy párt vezetési kapacitását, szervezeti erejét és mondanivalóját. Mindháromban rosszul áll a Momentum”

– fogalmazott Nagy Ervin. Az elemző hozzáfűzte, a DK stabil ugyan, de a mondanivalójuk, a kormánypártokkal szembeni alternatíva egyelőre tőlük sem látszódik.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk