A Közép-európai Egyetem (CEU) rektora szerint ha addig más nem történik, a CEU működési engedélye októbertől visszavonható lesz, és az egyetem nem tud majd hallgatókat toborozni. „Nem zárunk be, de lehet, hogy el kell hagynunk az országot” – tette hozzá.

Michael Ignatieff, akivel a BBC brit közszolgálati médiatársaság online hírportálja közölt beszélgetést szerdán, kiemelte, hogy a CEU hat másik országtól kapott ajánlatot az egyetem befogadására.

Kijelentette ugyanakkor: ő továbbra is azért küzd, hogy a CEU Budapesten maradjon.

Szerinte „komoly számítási hiba” volt a magyar kormány részéről azt hinni, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya is felsorakozik mögé a CEU ellenében.

Úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt hihette, hogy ha „bezúz” egy amerikai intézményt, a washingtoni kormányzat nem törődne vele, mivel a CEU „a liberalizmussal és minden egyéb gyűlölt dologgal társítható”. Az amerikai kormány azonban már az első pillanattól „rendkívül egyenes módon” viselkedett – tette hozzá.

Ignatieff szerint Orbán „hosszú ideje tartó vendettájáról van szó” a CEU-t alapító Soros György magyar-amerikai nagyvállalkozó ellen.

A CEU rektora kitért arra is, hogy Magyarországon „nincs fasizmus. (Orbán Viktor) populista demokrata, aki szabad, tisztességes választásokon győzött, Budapest nem a kommunista Magyarország vagy a fasiszta Németország mélyfagyasztott állapotában van”.

Hangsúlyozta, hogy nem kell mindenben Vlagyimir Putyin orosz elnök kezét keresni. „Putyinnak akkora hatalmat tulajdonítunk, amilyenről ő csak álmodhat, nagyobbra pumpáljuk, mint amekkora valójában” – idézi Ignatieffet a BBC.

A rektor szerint azonban a CEU ügye határvonal, mivel felmerül a kérdés, hogy ha Európa szívében egyetemeket lehet bezárni, az mit jelent a demokrácia jövőjére nézve. „Szabad intézmény vagyunk, és ez az egész ügy az ellenőrzés szándékáról szól” – vélekedett a rektor.

MTI