Hirdetés

Varga Judit hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy a kormány kártérítést ad a 2006-os rendőrterror áldozatainak.

„A 2006. szeptember 19–22. napja között, valamint 2006. október 23. napján történt rendőri fellépések következtében sérelmet szenvedett emberek és a rendőrattakok áldozatai közül még mindig vannak, akik az események után 15 évvel sem kaptak kártérítést. Ezért a magyar kormány a korábbi kártérítéseknek megfelelő, 862 euró kártérítési összeget ajánlja fel annak az 53 áldozatnak, kiknek alapvető jogait a Gyurcsány-kormány lábbal tiporta és a mai napig nem kapták meg az őket megillető jóvátételt” – írta az igazságügyi miniszter.

Igazságot az áldozatoknak!2006 őszén egy egész nemzet lelkét sebezte meg az az esztelen erőszakosság, mely során az…

Posted by Varga Judit on Saturday, June 5, 2021

A kormány gesztusa mindenképpen elismerésre méltó, azonban tegyük hozzá: a bántalmazottak olyan traumát éltek át, amely évekig elkísérte őket és ami miatt gyökeresen megváltozott az életük. Jól példázza mindezt Nagy László esete. A férfi egész életét tönkretette, hogy a rendőrattak során kilőtték az egyik szemét. Nemrég egy sajtótájékoztatón beszélt a pokoljárásáról, arról az elmúlt 15 évről, amit abban a tudatban töltött, hogy míg ő viseli a bántalmazások minden következményét, addig az elkövetők szabadon és gondtalanul élik az életüket.

Nagy László mai napig nem tud érzelmek nélkül beszélni az őt ért durva erőszakról, érthető okokból elcsuklik a hangja, amikor a 2006-os eseményekről mesél. Elmondása szerint a Fidesz ünnepi megemlékezésén vett részt, nem a kormányellenes tüntetéseken, bár azt hozzátette, természetesen maga is indokoltnak érezte, hogy az emberek utcára vonultak. Ő azonban nem akart semmi mást, csak valahogy hazajutni, látva az egyre elmérgesedő helyzetet.

– Amikor a nagygyűlésnek vége lett, a résztvevők egy részét körbevették a rendőrök, minden oldalról támadtak – meséli László.

Hozzáteszi, nem igaz, hogy a tüntetők megtámadták a rendőröket, az egyenruhások tolták rá a nagygyűlés résztvevőit a tüntető tömegre. László többedmagával bemenekült a Dob utcába, el akarták kerülni a rendőrrohamot. Egy személyazonosító nélküli rendőr azonban közelről célzott lövést adott le rá, a lövedék pedig eltalálta az egyik szemét. Az életét mindössze annak köszönheti, hogy a közelben parkolt egy mentőautó, így azonnal kórházba tudták szállítani.

Fotó: képernyőkép
Nagy László a rendőrattak után

Nagy László elmondása szerint a szemüregébe fúródott töltényt a szájpadlásán keresztül operálták ki. A beavatkozás gyorsan megtörtént, a lábadozás azonban hosszú időt vett igénybe, évekig vissza kellett járnia kezelésre. Dolgozni sem tudott eljárni a hosszúra nyúló rehabilitáció miatt. A látáskárosodása pedig nagyon leszűkítette azon munkakörök számát, amelyekre így alkalmas volt.

– Nemcsak a fél szememet, hanem gyakorlatilag mindenemet elvesztettem, a tizenkét éves párkapcsolatom is tönkrement, elvesztettem a lakásomat és a munkahelyemet is. Ezt nem lehet feldolgozni – mondja László.

Ha a barátai nem álltak volna mellé, akkor hajléktalanná vált volna. A Fidesz kezdetektől felkarolta az ügyét, a párt támogatása is hozzájárult ahhoz, hogy nem omlott össze. László úgy érzi, hogy igazi elégtételt az jelentene, ha végre rács mögé kerülnének azok, akik kiadták a parancsot. A rendőrre sem haragszik igazán, sokkal inkább azokra a cinikus politikusokra, akik jogszerűséget hazudva adtak utasítást jogszerűtlen tömegoszlatásra, tiltott eszközök használatára.

Korábban írtuk

Fotó: képernyőkép
Nagy László napjainkban

Jól ismert azok kiléte, akik kiadták a parancsokat, ahogy nagy valószínűséggel sikerült azonosítani azt a rendőrt is, aki kilőtte László szemét. A Hír TV annak idején felkereste a feltételezett elkövetőt, a stáb ott járt a házánál, a volt rendőr akkor rendőrt hívott, mert úgy érezte, zaklatják. A férfi a hírek szerint leszerelése után egy hatalmas vidéki házat vásárolt és egy új autót, közben egy biztonsági cég igazgatói székébe is beülhetett.

A Gyurcsány-kormány elleni tüntetések résztvevői közül sokakat meggyanúsítottak mindenféle bűncselekményekkel, gyorsított eljárásban tárgyalva az ügyüket. László kártérítési ügyét ezzel szemben öt évig húzta a bíróság, míg végre megnyerte a pert. A lassúság azért is volt furcsa, mivel László és több másik áldozat esetében is számtalan bizonyíték állt rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy jogtalan bántalmazást szenvedtek el.

Nagy László több áldozattal együtt egy hamarosan induló vándorkiállításon beszél majd az érdeklődőknek a 2006-os eseményekről. Úgy érzi, hogy el kell mondania: nem úszhatják meg az elkövetők. Nem adta fel ugyanis a reményt, hogy egy nap igazságot szolgáltatnak az áldozatoknak.