A szavazatok 50,95 százalékával Németh Angéla, a Rászorulókat Támogatók Egyesülete (Ráte) és a Magyar Szolidaritás Mozgalom jelöltje nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást Budapest XV. kerületében a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett adatok szerint. László Tamás (Fidesz-KDNP) a voksok 47,81 százalékát kapta 100 százalékos feldolgozottság alapján

Fotó: MTI, archív

Németh Angélára, akit az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Liberálisok is támogattak, 11 287-en szavaztak, míg László Tamásra 10 590-en.   

Az időközi önkormányzati választáson még egy jelölt indult; Kerezsi László a Magyar Munkáspárt színeiben, ő 275 voksot, a szavazatok 1,24 százalékát szerezte meg.

A választáson 64 918 polgár adhatta le voksát, közülük 22 308-an szavaztak, az érvénytelen szavazatok száma 156 volt.

A részvételi arány 34,36 százalékos volt.

Az önkormányzati választás eredménye nem jogerős, ellene jogorvoslattal lehet élni.

A választást azért kellett kiírni, mert Hajdu László (DK) korábbi polgármestert áprilisban országgyűlési képviselővé választották.

A Fidesz-KDNP jelöltje, László Tamás – a Fidesz választókerületi elnöke, volt országgyűlési képviselő – 2010 és 2014 között vezette a kerületet.

Az új polgármester, Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármesterként dolgozott Hajdu László országgyűlési képviselővé választása óta.

A baloldali pártok és politikusok egymásra licitálva örvendeznek a Facebook-oldalukon. A Demokratikus Koalíció szerint hatalmas győzelmet arattak, és a mai siker egyben üzenet is az ellenzéknek az önkormányzati választásokra: összefogással verhető a Fidesz.

FRISS: Bebizonyítottuk, hogy a Fidesz verhető!A mai XV. kerületi időközi polgármester-választáson hatalmas győzelmet…

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Sonntag, 30. September 2018

Hasonló konklúzióra jutottak az örvendező Fodor Gáborék is:

Ha az ellenzéki pártok meg tudnának egymással állapodni arról, hogy 2019-ben minden körzetben csak egyetlen jelölt induljon az önkormányzati választásokon, közös erővel véget vethetnénk a fideszes többségnek

.

Az MSZP szerint: 

Németh Angéla nyert, a baloldal legyőzte a Fideszt! 

Szanyi Tibor pedig azt írta Facebook-oldalán:

Szeretem az olyan “hajszállal” való győzelmeket, amikor az MSZP és mások által támogatott jelölt abszolut többséget (50,9 %) ér el.