Mint ismert, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Magyar Nemzeti Vagyonkezelőről (MNV) szóló szeptemberi jelentése súlyos törvénysértéseket tárt fel a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületének eladásakor. Az ÁSZ szerint például ilyen volt az, hogy a 17 ezer négyzetméteres ingatlan 3,5 milliárd forintos vételárát a luxemburgi Diamond Air már fél évvel azelőtt átutalta, hogy a pályázaton győzött.

Sajtótájékoztatóján Németh Zsolt azt mondta: az ügyben a nagy vagyonvesztést okozó hűtlen kezelés gyanúja is felmerül, ezért az ügyészségi vizsgálatnak arra is ki kell terjednie.

A politikus ezzel kapcsolatban egy orosz könyvvizsgáló cég 2001-es felmérésére hivatkozott: az értékbecslők akkor 9, 5 milliárd forintra kalkulálták az ingatlan értékét. Németh szerint az inflációt és a piaci viszonyokat figyelembe véve nagyságrendileg mintegy 10 milliárd forintos kár érte a magyar államot. Ahogy fogalmazott: „a világ legdrágább városában egy központi ingatlan olyan vételáron kelt el, mint egy rosszabb minőségű VIII. kerületi ingatlan”.

Hangsúlyozta: az ügyben a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot (KVI) illetve annak jogutódját, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV) felügyelő pénzügyminiszternek a felelőssége is felmerül.

A Fidesz ezért felszólítja az MSZP-t, hogy amíg a nyomozás le nem zárul, vonják vissza Veres János akkori tárcavezető európai uniós biztosi jelölését – tette hozzá a képviselő, aki szerint „egy antikorrupciós programot hirdető párt nem teheti meg, hogy a nyomozás szereplőjét megpróbálja külföldre menekíteni egy ilyen technikával”.

A külügyminisztériumtól Németh azt kérte, hogy a tárca által indított belső vizsgálat eredményeiről „mielőbb” tájékoztassa a külügyi bizottságot.

A Fidesz a magyar kormányt is felkéri, hogy ossza meg, mit lehet tudni a Diamond Air és a 3,5 milliárdos vételárat közvetítő ciprusi off shore cég, valamint partnereik hátteréről: külföldi befektetők, netán politikailag is beazonosítható magyar üzleti körök állnak e mögöttük – közölte Németh Zsolt.

A lisszaboni szerződéssel kapcsolatban kijelentette: a Fidesz elfogadhatatlannak, „jogi, politikai és erkölcsi képtelenségnek” tartja, hogy Csehország és Szlovákia kiválási lehetőséget kapjon az alapjogi karta alól.

Az ír példára való hivatkozás téves – magyarázta -, ugyanis az írek esetében a szerződés értelmezéséről volt szó és nem a szerződés megváltoztatásáról.

A szerződés tartalmának megváltoztatása újabb ratifikáció nélkül nem lenne lehetséges, márpedig a ratifikációs folyamat újraindítását a Fidesz elképzelhetetlennek tartja – fűzte hozzá.

Balázs Péter BBC-nek tett nyilatkozata kapcsán a fideszes szakpolitikus értetlenségét fejezte ki, a külügyminiszter szerint ugyanis van mód arra, hogy megadják Prágának és Pozsonynak a jogi és erkölcsi biztosítékokat az általuk felvetett problémákra.

(fidesz.hu)