A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a szlovák belügyminisztérium azon bejelentését, amely szerint Boldoghy Olivér révkomáromi színművész a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát – közölte Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a budapesti szlovák nagykövettel.

Az államtitkár – az MTI-hez eljutatott külügyi közlemény szerint – az ügy miatt bekéretett Peter Weiss szlovák nagykövettel folytatott megbeszélésen kiemelte: Budapest az eljárást az Európai Unió alapértékeivel ellentétesnek tartja, és a leghatározottabban visszautasítja a szlovákiai magyarság megfélemlítését.

Németh Zsolt azt is közölte a szlovák diplomatával: „Magyarország érvényesíti alkotmányos kötelezettségét a határon túli magyarok iránt”.

Az államtitkár kifejtette, Magyarország minden rendelkezésére álló belső, kétoldalú és nemzetközi jogi lépést támogatni kíván annak érdekében: a jogfosztott személy visszakaphassa jogát arra, hogy szülőföldjén boldogulhasson, továbbá hogy a diszkriminatív jogszabályt ne érvényesítsék és a demokratikus jogelveknek megfelelően módosítsák.

Németh Zsolt a nagykövetnek reményét fejezte ki: az állampolgársági ügy nem válik a megkezdődött szlovák választási kampány témájává, és „a biztatóan alakuló kétoldalú kapcsolatainkat mindez nem veti vissza”.

A szlovák belügyminisztérium megvonta Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozótól szlovák állampolgárságát, miután nyáron felvette a magyar állampolgárságot. Az Egy jobb Komáromért polgári társulás aktivistája a Bumm.sk hírportálon korábban közölte: megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, és ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.

A külügyi közlemény arra nem tért ki, hogy a szlovák nagykövet hogyan fogadta az ügyben kifejtett magyar tiltakozást.

Martonyi: a magyar kormány minden támogatást megad Boldoghy Olivérnek

A magyar kormány minden támogatást megad Boldoghy Olivér révkomáromi színművésznek, aki a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát, de további lépésekről csak akkor lehet szó, ha a szlovák alkotmánybíróság dönt az állampolgársági törvényről – közölte Martonyi János külügyminiszter a Duna Televízió Híradójában.

A külügyi tárca vezetője reményét fejezte ki, hogy nem a márciusi, előre hozott szlovák parlamenti választás miatt vonták meg a révkomáromi férfi állampolgárságát.

Úgy fogalmazott: nagyon bízik abban, hogy „tudatos politikai provokációról” van szó. „Nagyon bízom abban, hogy ez egy eseti elszigetelt lépés. És abban is nagyon bízom, hogy az egyébként jól alakuló magyar-szlovák kapcsolatokra ez nem gyakorol majd határozott befolyást.”

Boldoghy: célom, hogy megszüntessék az állampolgársági ellentörvényt, s lehetővé váljon a kettős állampolgárság

A szlovák állampolgársági ún. ellentörvény megszüntetését és a kettős állampolgárság szlovákiai engedélyezését szeretné elérni Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozó, akit a pozsonyi belügy a magyar állampolgárság felvétele miatt a múlt héten megfosztott a szlováktól.

„Kezdeményezésem célja, hogy a szlovák kormány – mindegy, hogy melyik, s milyen összetételű – szüntesse meg ezt az értelmetlen és lényegében megvalósíthatatlan állampolgársági törvényt. Ugyanakkor szeretném elérni, hogy Szlovákia minden állampolgára szabadon vehesse fel más országok állampolgárságát is” – nyilatkozta Boldoghy Olivér az MTI tudósítójának kedden.

Szlovákia a határon túli magyarok könnyített honosításáról tavaly hozott budapesti döntésre válaszul úgy módosította állampolgársági törvényét, hogy elveszíti az eredetit, aki felveszi egy más ország állampolgárságát.

Boldoghy, aki színészként az Egy Jobb Komáromért civil társulásnak is vezető személyisége, elmondta, hogy a civil kezdeményezésre közelmúltban elindított petíciót az állampolgársági ellentörvény eltörlésére eddig mintegy tízezer ember írta alá. „Az aláírások gyűjtése az év végéig, s ha kell, akár tovább is folytatódni fog” – jegyezte meg a vállalkozó.

Elmondta: nem örül annak, hogy állampolgársági ügye ilyen fordulatot kapott. „Jobban örültem volna annak, ha Daniel Lipsic belügyminiszter úr kivárja az alkotmánybíróság döntését, s csak azután lép az ügyben” – mutatott rá.

A szlovák alkotmánybíróság szeptember második felében fogadta el megtárgyalásra a tavaly módosított és új formájában sokat bírált szlovák állampolgársági törvényről szóló beadványt, amelyet a Híd magyar-szlovák párt terjesztett a testület elé 44 koalíciós képviselő aláírásával. A beadvány aláírói azt is kérték, hogy tekintettel a probléma súlyára, az alkotmánybíróság soron kívül foglalkozzon a témával. A legfelsőbb bírói testület azonban eddig nem reagált a beadványra.

„Nem szívesen pereskednék a szlovák állammal, de ha nem lesz más lehetőség, akkor ezt is vállalom” – húzta alá Boldoghy.

„A Magyar Koalíció Pártja (MKP) minden támogatást és segítséget megad Boldoghy Olivérnak, amire az esetleges bírósági eljárás során szüksége lenne” – erősítette meg az MTI tudósítójának Berényi József pártelnök.

Berényi szerint Boldoghy Olivér esete „a hatalom arroganciájának” újabb megnyilvánulása Szlovákiában. „Sajnálatos dolog, hogy ez történik akkor, amikor még mindig egy állítólag magyarbarát jobboldali kormány van hatalmon, amelynek magyarok is tagjai. De úgy látszik, ez nem akadályozza meg a belügyminisztériumot abban, hogy zaklassa és piszkálja saját állampolgárát, aki nem akar megválni a szlovák állampolgárságától, de fel akarja venni egy másik államét, egy szövetséges, egy európai uniós és NATO tagállamét” – mutatott rá a politikus.

„Bízom a szlovák jogrendben, a szlovák alkotmánybíróságban, hogy végül is eltörlik ezt az értelmetlen törvényt, ami Szlovákiának is csak árt” – szögezte le a révkomáromi vállalkozó.

A hozzáférhető adatok szerint négy olyan szlovákiai magyar állampolgár van, aki nyíltan bejelentette, hogy felvette a magyar állampolgárságot is, de a hatályos alkotmány szellemében nem kíván megválni, eredeti szlovák állampolgárságától sem.

Berényi József hangsúlyozta, hogy az MKP kiáll mindegyikük mellett, s szükség esetén mindenkinek minden segítséget megad nekik.

(MTI)