Frank-Walter Steinmeier Berlinben a Martonyi Jánossal tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a magyarországi politikai, jogi és gazdasági változásokról folytatott „kritikus viták után megelégedéssel lehet megállapítani, hogy a kapcsolatok folytatódnak”, a két ország partneri viszonya stabil és német vállalatok továbbra is teremtenek munkahelyeket Magyarországon.

Martonyi János magyar külügyminiszter pedig azt hangsúlyozta, hogy Németország Magyarország első számú partnere, és az utóbbi években rendkívül jelentős német beruházások történtek Magyarországon.

A német és a magyar külügyminiszter a kétoldalú kapcsolatok mellett elsősorban az ukrán válságról tárgyalt. Frank-Walter Steinmeier kijelentette: van remény, hogy legalább „nincs kizárva a politikai megoldás” lehetősége, és amíg a felek tárgyalnak, az EU részéről nem időszerű szankciókat, büntetőintézkedéseket mérlegelni. Abban az esetben viszont, ha a kijevi vezetés gátolja a tárgyalásokat, előfordulhat, hogy „szankciókról kell dönteni”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy tárgyaltak-e a paksi bővítésről, Martonyi János hangsúlyozta, hogy a döntés célja az energiaellátás biztonságának fenntartása, világpolitikai háttere, tartalma és jelentősége pedig nincs. Megfelelő mennyiségű fosszilis energiahordozó híján és a megújuló energiaforrások kiaknázására szolgáló pénzügyi források szűkössége miatt a paksi erőmű jelenlegi négy blokkjának leállása után az fenyegetne, hogy „Magyarország energia nélkül marad, ezt a kockázatot pedig nem vállalhatja felelős kormány vagy parlament”. Hozzátette, nem reális, hogy az évtizedek óta működő blokkok mellett teljesen más technológiával működő új blokkok épüljenek.

– Szó sincs arról, hogy ezzel Magyarország Oroszország felé fordul – mondta Martonyi János.

Frank-Walter Steinmeier megjegyezte, hogy Németország máshol tart, mint Magyarország, elhatározta, hogy végrehajtja az energiapolitikai fordulatot, vagyis szakít a nukleáris energia használatával és a kiseső termelést a megújuló forrásokra alapozva pótolja.

– Ez sem egyszerű – mondta a német külügyminiszter.

(mti)