Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A politikus a november 4-ei nemzeti gyásznap alkalmából az 1956-os hősökre emlékezve azt mondta: Magyarország 1956-ban nagyhatalmi alkuk áldozata és „nemzetáruló gazemberek prédája” lett. Úgy vélte, bár a mai helyzettel nem lehet összevetni azokat eseményeket, amikor szovjet katonák tömegével gyilkolták a magyar embereket, de egy párhuzamot lehet vonni: „a nemzetárulás és az, hogy a jelenlegi kormányzat nagyhatalmi érdekek szerint cselekszik” ma is tetten érhető.

„Kádár János annak idején a szovjet tankokat, Orbán Viktor pedig az orosz atomvonatot használja, hogy uralkodhasson” – fogalmazott. Úgy vélte, hogy orosz, kínai és török érdekeket szolgál ki a kormány, ami ellen küzdeni kell.

Elmondta: az LMP ezért kezdeményezte a paksi bővítés és a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásának leállításáról szóló javaslatokat, amelyek tárgysorozatba vételéről hétfőn dönt az Országgyűlés.

„Szimbolikus ügynek” nevezte az alkotmánybíró-választást és a legfőbb ügyész megválasztását is, egyben elfogadhatatlannak tartva azt az eljárást, hogy a kormánypártok előzetes konzultáció nélkül jelölték Handó Tündét és Polt Pétert a két posztra. Hangsúlyozta: a kormánypártok számára nem az alkalmasság volt a jelölés feltétele, hanem a „tökéletes lojalitás”. Úgy vélte: Handó Tündét „felfelé buktatják”, Polt Péter személyében pedig a kormánypártok nem legfőbb ügyészt, hanem „védőügyvédet” kívánnak megválasztani a saját korrupciógyanús ügyekbe keveredett párttársaik, és a holdudvarba tartozó személyek számára.

Kérdésre válaszolva elmondta: az LMP Handó Tündére és Polt Péterre is nemmel szavaz majd, de azt már a képviselők személyes döntésén múlik, hogy bent maradnak-e az eskütételen vagy Hadházy Ákos független képviselő javaslatára kivonulnak.

Hadházy Ákos parlamenti demonstrációjával kapcsolatban Keresztes László Lóránt bírálta a házvezetést, és annak a meggyőződésének adott hangot: obszcén feliratokat feltartani nem indokolt a parlamenti ülésen, azonban sokkal súlyosabban sérti parlament tekintélyét, hogy a kormánypárti képviselők erőt alkalmazva vették el Hadházy Ákostól a táblát.