Az MSZP elnökeként felszólaló Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy többek szerint a mostani a legsúlyosabb gazdasági válság a második világháború óta. Magyarország viharban van, mindenkire szükség van ebben a helyzetben – tette hozzá.

A kormányfő úgy fogalmazott: valószínűleg befellegzett a szabad bankárkapitalizmusnak, a világban bizalmatlanság uralkodik, ami az egyébként stabil magyar bankrendszerre is hatással van.

A pártelnök hangsúlyozta: akkor járnak el helyesen, ha visszafogják az állam működéséből fakadó hiányt, mert ez csökkenti a kockázatokat. Hozzáfűzte: tartogathat meglepetéseket a következő időszak, de erre is időben reagálnak.

Az államra számítanak az emberek és a vállalkozások is, ezért legyenek belátással azok, akik azonnali adócsökkentést követelnek, mert ez jelentősen behatárolná az állam beavatkozási képességét – kérte a politikus. Szerinte dinamikus, 3 százalék feletti gazdasági növekedés 300-500 milliárdos adócsökkentésre ad majd lehetőséget a jövőben.

A kormányfő türelmet kért a munkavállalóktól is, hogy ne indítsanak az inflációt meghaladó béremelésekre irányuló küzdelmet.

Bejelentette: a vállalkozói szférának pluszforrásokat biztosítanak és könnyítenek az uniós támogatások igénybevételének feltételein, hogy több jusson a gazdaságnak, ne kerüljenek veszélybe a már elkezdett beruházások.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra: a forint jelentős gyengülése esetén bajba kerülhetnek a devizahitelesek, akik bár számolhattak a kockázatokkal, de az állam mégsem hagyhatja magukra őket. Nem lehet átvállalni tőlük a törlesztést, de a bankokkal megállapodva nem szabad engedni, hogy az egekbe szökjenek a törlesztőrészletek – hangsúlyozta.

A kormányfő átmeneti segítséget ígért az elbocsátottak számára, hogy ne veszítsék el otthonukat a hitelek törlesztése miatt. A kormány segít az egyetemistáknak és főiskolásoknak is, ha anyagi okok, szüleik nehéz helyzete miatt esetleg nem tudják befejezni tanulmányaikat – tette hozzá.

Szólt arról is: a nemzeti csúcs nem a rövidtávú döntések meghozatalának fóruma, hanem abban segíthet, hogy megszülessen egy nemzeti megállapodás a kormányokon túlmutató ügyekben. Példaként említette az euró bevezetését, valamint a szociális, a nyugdíj- és az önkormányzati rendszer megújítását.

(Inforádió)