Tájékoztatásuk szerint Andrew G. Vajna a három legnagyobb tartozásállományt kezelő pénzintézettel, az MKB Bankkal, az FHB Bankkal, valamint az Erste Bankkal is megállapodásra jutott. Ennek értelmében a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) teljes egészében megvásárolja a fent említett bankokkal hitelszerződést kötött producerek tartozásait.

Az ehhez szükséges forrás az MNF rendelkezésére áll. A fennmaradó kötelezettségek rendezése folyamatban van, a többi érintett pénzintézettel is hamarosan lezárulnak a tárgyalások – írják a közleményben.

Az MNF egy közelmúltban meghozott kormányhatározat szerint hatmilliárd forintot kap költségvetési forrásokból a filmes tartozások megvásárlására és a nemzeti filmipar megújítására.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) 5,1 milliárd forintos tartozást halmozott fel, a hitelbe adott állami támogatásért a szerződésekben a filmprodukciós cégeknek kellett felelősséget vállalniuk. A hitelállományon 49 cég „osztozik”, a produkciós cégek összesen hat pénzintézettel, az Erste, a Banco Popolare, a CIB, az MKB, a Raiffeisen és az FHB bankokkal állnak kapcsolatban.

Június elején került nyilvánosságra, hogy a 49 cégből 19 hitelszerződése lejárt május 31-én, a produkciós cégek – és az MMKA – számláit ezért zárolás fenyegeti.

A kormánybiztosi iroda akkor azt közölte, hogy bár Andrew Vajnának nem lenne feladata a „bedőlt” MMKA támogatási rendszeréből született tartozások rendezése, hiszen a nemzeti filmipar megújítására vonatkozó koncepció kidolgozására kapott felkérést, de segítségét kérték, ezért megpróbál eredményre jutni a bankokkal való tárgyalások során.

(MTI)