Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőt mond, mielőtt ünnepélyesen átadja a 2021. évi Nemzeti Kiválóság Díjakat a Pesti Vigadó Dísztermében 2021. november 22-én

Palkovics László hozzátette, jelenleg a globalizáció, a folyamatosan változó gazdasági és környezeti háttér, a digitalizáció szükségessé teszi, hogy a minőségi munka és szerepvállalás mellett a szervezetek képesek legyenek hozzáadott értéket teremteni. 2021-ben a versenyképesség elképzelhetetlen innovatív gondolkodásmód, zöld szemlélet, hatékony kommunikáció és digitális megoldások nélkül.

Hirdetés

Kiemelte, a díjra kiírt pályázatban vállalkozások és közintézmények bizonyították, képesek megfelelni a 21. századi kihívásoknak. A miniszter szerint Magyarország jövője szempontjából fontos, hogy az ország a lehető legtöbb területen zárkózzon fel az európai élvonalhoz, vagy vívjon ki magának legalább regionális szinten vezető szerepet.

„Nagy koponyákban, tehetséges fiatalokban sosincs hiány idehaza, azon kell még dolgoznunk, hogy a közmondásos magyar kreativitást magyar szabadalmakban, piacképes termékekben és szolgáltatásokban hasznosítsuk” – fogalmazott Palkovics László. Hozzátette: a megújuló felsőoktatás bázisán ennek érdekében hozzák létre a tudásra alapozó, de gyakorlatközpontú innovációs ökoszisztémákat a vállalkozások bevonásával.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a Nemzeti Kiválóság Díj elődje a Nemzeti Minőségi Díj volt, amely már az 1990-es években elismerte a hazai vállalkozások magas szintű szakmai munkáját. Most azért újították meg ezt az elismerést, mert úgy vélték eljött az ideje, hogy díjazzák azokat a szervezeteket, amelyek a magas minőséget garantáló folyamatirányítási rendszerrel szervezik működésüket.

A Nemzeti Kiválóság Díj pályázati felhívása a belföldi székhellyel rendelkező szervezetek széles körének teremt lehetőséget kiválóságuk bemutatására a kis-, közepes és nagyvállalatoktól a nonprofit szervezeteken át a közigazgatási, közszolgálati, oktatási, egészségügyi vagy szociális szolgáltatás területén működő szervezetig – ismertette a miniszter.

A közepes méretű termelő vagy szolgáltató szervezet kategóriában a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt., nagyméretű termelő vagy szolgáltató szervezet kategóriában a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., közigazgatási, közszolgálati, oktatási, egészségügyi vagy szociális szolgáltatást nyújtó szervezet kategóriájában pedig a Kodolányi János Egyetem és a Szolnok Városi Óvodák Szervezete részesült a Nemzeti Kiválóság Díjban. Az elismeréseket a rendezvényen Palkovics László és Lepsényi István, a Nemzeti Kiválóság Díj bizottság elnöke adta át az érintett szervezetek képviselőinek.

Ezen felül kiosztották még a Nemzeti Kiválóság Elismerési Rendszer Okleveleket, az Európai Minőségmenedzsment Alapítvány (EFQM) okleveleit, valamint átadtak még egy Miniszteri Elismerő Oklevelet is.

Korábban írtuk