Fotó: shutterstock.com, archív. Készítette: Alexandros Michailidis
Hirdetés

A Matyi Tamás és Nagy Ervin által jegyzett írás felidézi, hogy 73 európai közszereplő aláírásával felhívás jelent meg, amelyet a CIVICO Europa nevű transznacionális civil szervezet közölt a kontinens 19 lapjában, Magyarországon a Népszavában, és amely azt a „sommás megállapítást” teszi, hogy „két vírussal küzdünk, az egyik Orbán Viktor politikája”.

Az elemzés szerint ennek a levélnek a mondanivalója jól illeszkedik az elmúlt hetekben tapasztalt összehangolt politikai offenzívák sorába, amelyek egytől-egyig a koronavírus-törvénnyel kapcsolatos kritikákat taglalják, illetve hamis félinformációkra hivatkozva fejezik ki aggodalmukat a magyar jogállamisággal kapcsolatban.

A szövegezők önmagukat „független polgári szerveződésként” és a „demokratikus elvek” iránt elkötelezett közszereplők csoportjaként definiálják, miközben az aláírók egytől-egyig egykori, vagy ma is aktív politikai szereplők – hívják fel a figyelmet a intézet elemzői.

Emlékeztettek arra, hogy a kiáltványnak – a CIVICO Europa társelnökei mellett – két kezdeményezője volt: az elmúlt évtized leghangosabb „magyarkritikusa”, a liberális EP-képviselő, Guy Verhofstadt, valamint az az Andor László, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki tanácsadója, majd szocialista uniós biztos volt 2010 és 2014 között, és aki az „erősen baloldali értékrendet valló” Eszmélet című folyóirat köréhez tartozik.

Az aláírók között – folytatták – szociáldemokrata, szocialista és liberális kormányfők, miniszterek nevei bukkannak föl, soraikban pedig olyan „filozófus celebritások” is megtalálhatóak, mint a szlovén Slavoj Zizek, vagy az Orbán Viktort „gazembernek” nevező Bernard-Henri Lévy, „aki korábban többek között Líbia bombázásért lobbizott” – olvasható az elemzésben.

A XXI. Század Intézet munkatársai kiemelték: a kiáltvány további támogatói közt számos egykori (poszt)kommunista politikus található; ahogy az sem meglepő, hogy az erdélyi magyarság ellen uszító Petre Roman, vagy a Magyarországgal szembeni jelentések megírásában igen aktív portugál zöld-baloldali Rui Tavares is szerepel a listán.

Több magyar ellenzéki szereplő, így Léderer Sándor, a „Soros-támogatta K-Monitor alapítója”, Horváth Gábor, a Népszava újságírója, korábbi főszerkesztője, illetve Bozóki András, a Gyurcsány-kormány minisztere (2005-2006) is aláírta a felhívást – ismertette az intézet írása, amely a felhívást aláíró közéleti személyek politikai hátterét elemezte.