Bali István, a kezdeményezés ötletgazdája az MTI-nek elmondta, a seregszemle három szervezet, az Agrár és Falusi Ifjúsági Körök Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete, a Europe Direct Szolnok Európai Információs Pont, valamint a programnak otthont adó Tisza-parti kisváros önkormányzatának összefogásával valósul meg.

A program támogatóinak sorában az Európai Unió és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat, valamint reményeik szerint a vidékfejlesztési tárca is szerepel majd – tette hozzá.

A szervezők felhívására hat országból – Magyarországról, Portugáliából, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Lengyelországból és Romániából – összesen 31 versenyfilm érkezett az eredetileg szeptember 15-re kitűzött, ám a nagy érdeklődés miatt október elejéig meghosszabbított határidig.

Az alkotók között amatőrök és profik, magánszemélyek és forgatócsoportok, sőt filmstúdiók is akadnak – közölte Bali István, jelezve, hogy kizárólag a témaválasztásban és a filmek hosszával kapcsolatban szabtak feltételt a jelentkezőknek.

A szemlén csak rövid, legfeljebb félórás dokumentumfilmek szerepelhetnek, melyek Európa vagy egy-egy tagország vidéki életéből meríthetnek. Az ötletgazda hozzátette: az eddig általuk megtekintett 3-32 perces alkotások tükrözik a téma sokszínűségét. A mezőgazdasági munkáktól a szociális problémákon át a táj és természet szépségéig számos nézőpont és újszerű megközelítés is megjelenik.

Az öttagú zsűri és a közönség által legjobbnak ítélt alkotásokat egyaránt díjazzák – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy novemberben a martfűi szemlén nemcsak az összes versenyfilm vetítése ígérkezik közönségcsalogató programnak, hanem az érdeklődők tartalmas, európai kitekintésű beszélgetéseken is megoszthatják egymással és a meghívott szakértőkkel véleményüket, tapasztalataikat a vidéki életről, a vidékfejlesztés jelenéről, problémáiról, pozitív gyakorlati példáiról és jövőjéről.

(MTI)