Zamecsnik Péter, a rektor ügyvédje a bíróság épületében újságíróknak elmondta: a bíróság az eljárás befolyásolásának, meghiúsításának veszélye miatt rendelte el a március 18-ig szóló előzetes letartóztatást. A rektor mellett a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a másik, őrizetben lévő gyanúsítottat. A határozat ellen mindkét gyanúsított fellebbezett.

A rektor, aki a Magyar Tudományos Akadémiának is tagja, a bíróság előtt rövid vallomást tett. Zamecsnik Péter tájékoztatása szerint ebben ártatlanságát hangoztatta, s elmondta: jóhiszemű, „jószolgálati” közreműködő volt, segíteni akarta a nemzetközi szállítmányozási céget, hogy az ott felmerült cselekmények ne kapjanak sajtónyilvánosságot. Ezt azért tette, mert ezzel a céggel egyébként kapcsolatban állt – vallotta a rektor.

Az ügyben meggyanúsították a DHL nemzetközi szállítmányozási cég egyik vezetőjét is, ő a gyanú szerint segítségére volt a rektornak. A gyanúsításban az áll, hogy a DHL-nél dolgozó ember információkkal segítette a rektort, de ezzel kapcsolatban már kiderült – Zamecsnik Péter közlése szerint –, hogy azokat az információkat, amelyekről szó van, az internetről, a DHL honlapjáról is le lehet tölteni.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a DHL és a rektor már előzőleg is kapcsolatban álltak, mivel az egyetemnek próbált Szabó János támogatást szerezni a szállítmányozási cégtől.

Az ügynek van egy harmadik gyanúsítottja is, aki szabadlábon védekezhet. Ezzel kapcsolatban az ügyvéd annyit közölt, hogy egy „vidéken élő, jól informált” emberről van szó, aki – az információk szerint – tájékoztatta a rektort a szállítmányozási cégnél felmerült cselekményekről.

A büntetőeljárást február 4-én rendelték el, azt megelőzően operatív eszközökkel felderítést végeztek a hatóságok, vagyis megfigyelték a rektort már a múlt év októberétől – mondta Zamecsnik Péter.

(civishir.hu)