Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. december 14.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. december 14.)

Posted by Magyarország Kormánya on Monday, December 14, 2020
Hirdetés

Galgóczi Ágnes egy kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy a lakosság koronavírus elleni oltásának biztosítására Magyarország több gyártónál összesen 17,5 millió oltóanyagot kötött le. Folyamatosan nyomon követik az oltóanyagok engedélyeztetési folyamatát, és jelenleg úgy tűnik, hogy a Pfizer vakcinája kaphatja meg leghamarabb az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, így ez lesz először felhasználható tömeges oltásra.

A járványügyi adatokat ismertetve a szakember elmondta, az elmúlt 24 órában 3470 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 283 870 főre emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 165 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7130-re nőtt. A gyógyultak száma is folyamatosan emelkedik, jelenleg 82 546, de még mindig 7667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen.

A világon meghaladja a 72 milliót a koronavírus-fertőzéssel regisztráltak száma, és elhunyt több mint 1,6 millió ember. Európában a szigorú járványügyi intézkedések ellenére sem csökken az esetszám – közölte az osztályvezető.

Magyarországon továbbra is a járvány lassítása és az egészségügyi rendszer működőképességének megőrzése a cél – hangsúlyozta a szakember, ezért mindenkit arra kért, tartsa be a járványügyi intézkedéseket és a higiénés rendszabályokat.

A kormány a zsúfoltság csökkentése érdekében felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját – emlékeztetett Galgóczi Ágnes, és azt tanácsolta az időseknek, kerüljék azokat az időszakokat, amikor sokan tartózkodnak az üzletekben, gyógyszertárakban, és tartsák be a járványügyi intézkedéseket, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírásokat.

Kérdésre válaszolva közölte, az idősek interneten, a vakcinainfo.gov.hu oldalon és a posta által ütemterv szerint kézbesített levél visszaküldésével egyaránt regisztrálhatnak a koronavírus elleni védőoltásra.

A járvány „plató fázisa” több hétig is eltarthat, amennyiben mindenki betartja a járványügyi intézkedéseket, az esetszámok lassú csökkenése várható – mondta az osztályvezető.

Korábban írtuk