Megérkezett az Országos Választási Bizottsághoz az a kérelem, amellyel öt kérdésben népszavazást kezdeményez magánszemélyként Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője elmondta: az OVB várhatóan október 18-án dönti el, hitelesíti-e az aláírásgyűjtő íveket.

A kezdeményező közölte: voltaképpen Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és a parlamenti pártoknak a közélet tisztasága ügyében vázlatosan felvetett témáit vitte kidolgozott formában a választójogi testület elé. Nem titkolja, szerette volna megelőzni a kormányfőt, akit teljes mértékben alkalmatlannak és hiteltelennek tart arra, hogy egy ilyen kezdeményezés élére álljon.

Egyben reméli: a parlamenti pártok mielőbb egyezségre jutnak az adott ügyekben, amivel okafogyottá válik mindenfajta hasonló népszavazási kezdeményezés. A megegyezés előmozdítása is célja volt a kezdeményezésének. Szerető Szabolcs kifejtette: azt szeretné, ha Gyurcsány Ferenc nem köztisztasági csomagok összeállításával és népszavazási javaslatok előterjesztésével töltené az időt, hanem a kormányzás fáradságos napi feladatait látná el. Gondoljunk csak bele – tette hozzá -, jelenleg napirenden van például a jövő évi költségvetés és az adótörvények kimunkálása, megvitatása.

Szerető Szabolcs úgy látja, az általa megfogalmazott kérdésekben egyetértenek a frakciók. Az pedig csak segítheti munkájukat, ha az OVB, majd pedig az Alkotmánybíróság állást foglal az ügyben. A kezdeményező nem fogja személyes kudarcként megélni, ha végül esetleg olyan döntés születik, hogy az adott kérdésekről nem lehet kiírni a referendumot. Ez esetben ugyanis világossá válna, hogy a kormányfő által felvetett problémákat a parlamentben, és nem népszavazás útján lehet rendezni. A kezdeményező nyomatékosan hangsúlyozta: magánszemélyként fordult az OVB-hez, a Magyar Nemzetet nem kívánja az ügy kapcsán politikai vitákba bevonni.

A népszavazási kérdések:

1. Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt a főállású parlamenti képviselői intézmény szabályairól?

2. Egyetért-e azzal, hogy a parlamenti képviselők költségtérítésének elszámolása a többi magyar állampolgárra vonatkozó szabályok alapján történjen?

3. Egyetért-e azzal, hogy a pártok csak a költségvetéstől és magánszemélyektől fogadjanak el támogatást, s a kampányidőszakban nyilvános kampányszámlát vezessenek?

4. Egyetért-e azzal, hogy az általános országgyűlésiképviselő-választást megelőző kampányidőszakban az országos listát állító pártok csak egységesen meghatározott összegért tehessék közzé hirdetéseiket a sajtóban és a közterületeken?

5. Egyetért-e azzal, hogy a kormány tagjait és osztályvezetői szinttől felfelé a köztisztviselőket általános, rendszeres és kötelező vagyonosodási vizsgálatnak vessék alá?

(MNO)