A miniszterelnök javaslata, amely szerint csökkenteni kellene az országgyűlési és önkormányzati képviselők számát és egyfordulóssá tenni a parlamenti választásokat, elsősorban a szocialistáknak, másodsorban pedig a kis pártoknak kedvez – mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Böszörményi Nagy Gergely hozzátette: az MSZP a következő parlamenti választásokon aligha tudja megtartani azt a 107 választókerületet, amit 2006-ban megszereztek, és valószínűleg jobban szerepelnének akkor, ha kizárólag listás szavazatokat kellene gyűjteniük.

A ferencvárosi időközi választás is megmutatta, hogy az egyéni választókerületekben könnyen leképeződhetnek az országos népszerűségi adatok, így sokkal nagyobb lehet a különbség a két nagy párt között, mint kizárólag listás szavazás esetén – magyarázta az elemző.

A kis pártoknak, az SZDSZ-nek és az MDF-nek azért kedvez a javaslatcsomag, mert szervezeti hátterük, országos beágyazottságuk a korábbinál is alacsonyabb szintre esett vissza: sosem voltak meghatározó pártok, most azonban minden eddiginél rosszabbul állnak – fűzte hozzá a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

A parlamenten kívüli Jobbiknak is jól jöhetne a módosítás: csak listás választás esetén, ha a párt átlépi az 5 százalékos küszöböt, máris tíz képviselői hellyel számolhat, vagyis egy egészen erős jobboldali radikális párt is bekerülhet az országgyűlésbe – mondta Böszörményi Nagy Gergely.

A szakértő szerint elsősorban a szocialisták érdeke, akiknek fontos kommunikációs eszköz az, ha a Fideszt egy külső, radikális szélsőséges párttal is zsarolni tudják.

(InfoRádió)