A népszavazáson elsősorban a kormányfő, s csak másodsorban a pártelnök bukott meg – állapítja meg a Nézőpont Intézet legújabb felmérésében. Vagyis – mint azt a hetivalasz.hu írja – a megkérdezettek 50 százaléka szerint Gyurcsánynak a kabinet éléről kellene távoznia, s „csak” 43 százalékuk vélekedik úgy, hogy menjen az MSZP éléről. A közvélemény-kutatás eredményéből kiderül az is, hogy az „új többség” táborát tehát elsősorban Gyurcsány elutasítása tartja össze. Vagyis paradox módon a Fidesz számára – taktikai okokból – nem volna kedvező a pártelnök-miniszterelnök gyors bukása – írja a Heti Válasz megbízásából készült felmérés.

Hiába szorgalmazza ugyanakkor sok választó a főreformer távozását, az utódjelölés ügyében továbbra is tanácstalan a többség. Alig néhány megkérdezett tudott alkalmas pótminiszterelnököt megnevezni. A baloldal megmentője alighanem csak egy eddig ismeretlen személy lehet. A Nézőpont Intézet eredményei szerint az esetleges pártelnökutód-jelöltek közül a válaszadók majdnem fele Szili Katalinnak osztana lapot, a bő két évig pártelnök Hiller Istvánban jóformán senki, a hagyományos baloldalt képviselő Kiss Péterben alig néhányan bíznak. A tanácstalanság ellenére egyre nagyobb az igény arra, hogy történjen valami: a válaszadók harmada szükségesnek tartaná egy új baloldali párt létrehozását.

Gyurcsány jövője az eddigi teljesítményéről alkotott képtől is függ. A sors iróniája, hogy emlékezetesebb lépései közül épp az ősszel bejelentett, de hamvába holt köztisztasági csomag a legnépszerűbb. Az összes válaszadó fele négyes vagy ötös osztályzatot adott a polgármesteri és a képviselői tisztség szétválasztásának ötletére – írja a weboldal. Hiába hangoztatták az összeférhetőség hívei a jobb települési érdekérvényesítés lehetőségét, a választók utólag is a kormányfőnek adnak igazat. Parlamenti többség nélkül azonban nem lehet reformálni. A felmérés azt is mutatja, hogy első kormányával még nagyobb szerencséje volt a miniszterelnöknek: a Tony Blairtől kölcsönzött babakötvényt például – valószínűleg az elnevezése miatt – szép emlékként őrzik a választók.

2006 ősze óta viszont mintha a szerencse elhagyta volna Gyurcsányt: a válaszadók 60 százaléka helyteleníti az „október 23-i események kezelését”, illetve az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényt. Mindössze a megkérdezettek 18 százaléka elégedett vagy nagyon elégedett a biztosítás tervezett átalakításával. Ez kísértetiesen emlékeztet a népszavazás „nem” szavazatainak arányára, s magas részvételi arányt jósol az esetleges újabb népszavazáson – vélik az elemzés készítői.

Jól látható, hogy a kormány egészségügyi terveit nem csupán a megszorítások vesztesei ellenzik: a konvergenciaprogram elutasítottsága jóval alacsonyabb, mint a többpénztáras modellé. Végül rossz jel a kormányfő számára az is, hogy a február közepén beharangozott politikai csodafegyverében sem bíznak már a választók: a megkérdezettek mindössze 15 százaléka rokonszenvezik a polgárosító tulajdonosztással.

(hetivalasz.hu)