A magyarok 58 százaléka általánosságban elégedett a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseivel – derül ki a Nézőpont Intézet május 3–4. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány válságkezelési sikerességét mutatja, hogy ez a mutató a járvány során soha nem került 50 százalék alá, azaz legalább minden második magyar választópolgár „inkább elégedett” volt a kabinet döntéseivel.

Hirdetés

Az intézet felhívja a figyelmet, hogy Franciaországban, Németországban vagy Spanyolországban nem így történt. Azonban azt is hozzáteszik, hogy természetesen idehaza is nagy hatással van a véleményalakításra a pártpreferencia: a Fidesszel szimpatizálók 88, míg a baloldal támogatóinak 26 százaléka elégedett a kormány járványkezelésével. Az, hogy minden negyedik baloldali szavazó is elégedett a kormánnyal e téren, arra utal, hogy a baloldal nem remélhet „segítséget” a vírustól a kormányellenes hangulat kialakításában.

A Nézőpont Intézet múlt heti kutatásában a megkérdezettek 81 százaléka jelezte, hogy oltáspárti, és 17 százaléka, hogy jelenleg nem kér a vakcinából (ez statisztikailag megfelel a két héttel ezelőtt mért 80 százalékos oltáspártiságnak). A 81 százalékos támogatói kör közel harmada (a teljes felnőttnépesség 25 százaléka) mondta azt, hogy még nem kapta meg az első dózist sem, de oltáspárti, amely nagyjából kétmillió felnőtt polgárnak feleltethető meg.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Korábban írtuk