Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A járási hivatal ellenőre Nagy Lajosné intézményvezető jelenlétében ellenőrzést tart a debreceni Szávay Gyula utcai idősek házának izolációs szobája előtt 2020. május 7-én.

Nagy Lajosné elmondta: az önkormányzati fenntartású, 32 férőhelyes bentlakásos intézményben jelenleg 30 ellátottat gondoznak, felvételi tilalom van érvényben.

Az ellenőrzés megfelelőnek találta a járványelleni védekezésben bevezetett helyi intézkedéseket, megállapította, hogy megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre védőeszközök, orvosi és FFP2 maszkok, kéz- és felületfertőtlenítő szerek, betartják a higiénés kézmosási előírásokat – sorolta az intézményvezető.

Hirdetés

Nagy Lajosné emlékeztetett rá, hogy Papp László debreceni polgármester április közepén a gondozottak és a dolgozók teljes körű szűrését rendelte el az önkormányzati idősotthonokban, az intézkedés a Szávay utcai idősek házát is érintette. A szűrések során sem koronavírussal fertőzött személyt, sem gyanús esetet nem találtak.

Korábban írtuk

Elmondta azt is, hogy 18 dolgozójuk csak testhőmérséklet-mérést követően léphet be az intézménybe, és minden nap nyilatkoznia kell arról, hogy nem került kapcsolatba sem külföldről érkezett személlyel, sem fertőzött, vagy fertőzés-gyanús emberrel.

Nagy Lajosné tájékoztatása szerint a Magyar Honvédség szakemberei egy nappal korábban, szerdán teljes körűen fertőtlenítették az intézményt: a belső terek mellett az udvart is, ahol a gondozottak jó időben tornáznak, sétálnak, vagy a parkban üldögélnek.