Nincs olyan információ, amely Magyarországon készülő konkrét terrorcselekményre vonatkozna – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna műsorában.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Bakondi Györgyöt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, 49-en megsérültek, többen súlyosan.
    
A főtanácsadó azt mondta: amellett, hogy nincs magyarországi konkrét terrorcselekményre vonatkozó információ, a magyar hatóságok, rendvédelmi szervek és titkosszolgálatok mindent megtesznek azért, hogy minél több, lehetőleg ellenőrzött információhoz jussanak, és „ha bármi készülődne, meg lehessen előzni, és biztosítani lehessen a magyar emberek biztonságát, nyugodt karácsonyát”.
    
A berlini esettel kapcsolatban megjegyezte: bár a különféle titkosszolgálatok rendelkeztek készülő terrorcselekményre vonatkozó információkkal, ezek „megmaradtak egy általános fenyegetettségi szinten”, vagyis viszonylag kevés olyan konkrét adatot tartalmaztak, amelyek lehetővé tették volna, hogy a hatóságok konkrét lépéseket tegyenek.
    
Bakondi György ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben Belgiumban sikerült őrizetbe venni olyan kiskorúakat, akik robbantásos merényletet akartak elkövetni, de Németországban is megelőztek több merényletet.

(MTI)