Egyedülálló technológiai eljárást fejlesztett ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a magas ammónia tartalmú ivóvizek megtisztítására, így az egyik legszennyezettebb somogyi térségben visszaállhatott az ivóvíz-szolgáltatás rendje. Az új módszernek köszönhetően, Törökkoppányban és a szomszédos Szorosadon a várandós kismamák és az egy éven aluli gyermekek is újra bátran fogyaszthatják az immár teljesen biztonságos és egészséges csapvizet. Az eljárás olcsó és környezetbarát: a szennyezett vizet ugyanis vegyszer nélkül, pusztán levegő hozzáadásával tisztítják meg.

Súlyos problémát orvosolva, hatalmas technológiai áttörést ért el az ország elsőszámú víziközmű szolgáltatója. A DRV Zrt. a Törökkoppányi vízműben alkalmazott biológiai ammóniamentesítés során, a régóta ismert levegő-oxidációs technológia szabadalom előtt álló továbbfejlesztésével a jövőben megbízhatóan és garantáltan biztosítja a jogszabályi előírásoknak is megfelelő ivóvízminőséget a Somogy megyei Törökkoppány és a szomszédos Szorosad településeken.

Nagyjából egy évvel ezelőtt a DRV kérésére a területileg illetékes ÁNTSZ elrendelte az egy év alatti gyermekek és a várandós anyák számára a palackos ivóvízellátást, mert az ivóvíz nitrit-tartalma időszakosan meghaladta az előírt 0,5 milligramm/liter nagyságrendű egészségügyi határértéket.

Az elmúlt időszakban a DRV számos üzemeltetési módszerrel próbálta megakadályozni Törökkoppányban azt a spontán biológiai folyamatot, amely határérték feletti nitritkoncentrációhoz vezetett. A mechanikus hálózattisztítás, a folyamatos friss víztermeléses üzemmód, a technológiai vegyszer-váltás részsikereket eredményezett ugyan, de megnyugtató, tartós, és egyben gazdaságos megoldást az eredeti problémára egyik módszer sem hozott.

Idén áprilisban egy új próbaüzemi kísérlet vette kezdetét, melynek lényege a nitrit-probléma gyökerét jelentő ammónia biológiai úton történő eltávolítása. A módszer nem igényli vegyszer alkalmazását; az ammóniát levegő hozzáadásával a természetben is előforduló baktériumok alakítják át előbb nitritté, majd nitráttá, s teszik mindezt még a vízmű kerítésén belül. A korai siker egyik fontos faktora helyi adottság: a koppányi víz ugyanis 26 °C hőmérsékletű, amely kedvezően hat a biológiai folyamatra.

A folyamat eredménye: egészséges, nitritmentes ivóvíz, mely immáron mindenki számára fogyasztható. A kísérlet eredményességét laborvizsgálatok is igazolták, ezért az ÁNTSZ május végén feloldotta a palackos víz-ellátási kötelezettséget a két településen, amivel éves szinten milliókat takarít meg a DRV. A szabadalom bejegyzése a technológia véglegesítése után, 2011 végére várható.