Gaudi-Nagy Tamás felidézte, korábban a bíróság 173 ember esetében már megállapította, hogy jogsérelmet szenvedett, mert a rendőrség 2006. október 23-án jogellenesen oszlatta fel a Kossuth téri tüntetést.

Hirdetés

A kormány 2018-ban, megállapodás alapján, kifizette azon 120 ember fejenként 862 eurós kártérítését, akit sikerült felkutatni, ezt pedig jóváhagyta a Emberi Jogok Európai Bírósága.

Ugyanakkor az NJSZ kezdeményezte a maradék 53 ember kártérítését is, de az ő igényüket eljárási okokból nem sikerült érvényesíteni a strasbourgi bíróságon – tette hozzá az ügyvezető.

Az ügyvezető szerint az 53 jogsértettel szemben a „Soros és balliberális befolyásolás alatt álló strasbourgi bíróság” kettős mércét alkalmazott, amikor eljárási okokra hivatkozva elutasította kártérítési igényüket.

Korábban írtuk

A kormányzati kártérítés kifizetése viszont azt mutatja: sikerült meggyőzni a kabinetet, hogy az áldozatok nem válhatnak a „strasbourgi önkény” áldozatává – fogalmazott.

Az 53 emberből 13-at sikerült megtalálni. Ők kaphatják meg a mostani határozat alapján a 862 eurós kártérítést, illetve arra kérik a többieket, hogy jelentkezzenek az njsz@nemzetijogvedo.hu, illetve a 2006jogsertettek@gmail.com e-mail címen – mondta.

Gaudi-Nagy Tamás azt hangoztatta, hogy a „balliberális oldalon” eluralkodott a 2006-os tömeges jogsértések tagadása.

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje „nem átallotta azt hazudni”, hogy a 2006-os események során sokkal több rendőr sérült meg, mint tüntető – mondta, majd hozzátette: a civilek közül legalább 200, a rendőrök közül 47 sérült meg súlyosan.

Szintén közkeletű hazugság Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő, DK-elnök részéről, hogy több rendőr ellen indult eljárás, mint civillel szemben – mondta Gaudi-Nagy Tamás.

Gőbl György, a Közhatalom Jogsértettjei Egyesület elnöke is arra kérte a sértetteket, hogy jelezzék kártérítési igényüket.