Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

Koltay András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Információs Társadalom Kutatóintézete (ITKI) rendezésében megtartott, Society of Internet Platforms című konferencia záróbeszédében arra utalt, hogy ezen a területen jelenleg minden mozgásban, változóban van.

Az együtt gondolkozás célja, hogy a digitális térben jogokat védjünk – emelte ki, hozzátéve: minden szereplő jogát védeni kell, a felhasználókét ugyanúgy, mint a technológiát adó cégekét.

A hatóság elnöke jelezte, a konferencia előadásaiban felvetődött, mennyire fontos a platformszabályozás és a médiaszabadság egymásra hatása. Az, hogy az online platformok hogyan befolyásolják a szerkesztői döntéseket és mit tehet itt a jog.

Koltay András megjegyezte, reméli, hogy a tradicionális média túl fogja élni az online platformok világát, még akkor is, ha az erre a kérdésre adott válasz jelenleg még bizonytalan.

Korábban írtuk

Az egyik előadóra utalva rámutatott arra, mivel nem tudjuk, mi lesz a jövőben, ezért felmerült az is, hogy a múlt tapasztalatai alapján próbáljunk meg „jóslásokba bocsátkozni”.

A záróbeszédben az NMHH elnöke emlékeztetett arra a kérdésfelvetésre is, hogy a törvények vajon „ki is halhatnak-e”. Azt mondta, megnyugtató volt, hogy a kérdést felvető előadó maga optimista választ adott, vagyis ez nem történhet meg.

Az online platformok kettős szerepéről hallottak kapcsán felidézte, amellett, hogy az Európai Unió ezeket szabályozza, méghozzá egyre részletesebben, a platformok szabályozók is egyben, mivel korlátozni tudják a felhasználók szólásszabadságát.

Koltay András kitért a felgyorsult technológiák hatásaira is, felvetve, ha az algoritmusokra vagy a mesterséges intelligenciára bízzuk a döntéseket, akkor az így meghozott döntések sebességét figyelembe véve kiderül, hogy lehetetlenség minden problémát jogszabályokkal megoldani.

A médiahatóság vezetője igyekezett az előadókat aszerint is összehasonlítani, hogy ki fogalmazott meg inkább félelmeket, negatívumokat és hányan képviselték az optimista álláspontot. A végeredmény valamiféle egyensúlyt mutat, ami megnyugtató – mondta beszéde végén Koltay András.