Fotó: MTI, archív
Hirdetés

A közleményben azt írták, hogy a médiatanács állampolgári bejelentés után vizsgálta meg A nap híre című műsor egy januári adását, amelyben a főváros VII. kerületének polgármester a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közösségére tett megbélyegző kijelentést. A testület megállapította, hogy a kirekesztő kifejezéseket a műsorvezető a médiaszolgáltató képviselőjeként nem utasította el, azokat „ellenvéleményével nem ellenpontozta”.

A grémium a bírság mellett a Magyar ATV-t a következő közlemény beolvasására is kötelezte: „A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsa megállapította, hogy a médiaszolgáltató a Magyar ATV csatornán 2020. január 23-án sugárzott A nap híre című műsorszámában megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést azáltal, hogy a műsorvezető a műsorszám vendégétől a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közössége vonatkozásában elhangzott általánosító, megbélyegző kijelentést nem moderálta, azt nem utasította el.”

A döntés ellen a médiaszolgáltató jogorvoslattal élhet bíróság előtt. A médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét – olvasható a közleményben.