Gyermekeink ellátását féltő családszervezetként mi is azt az álláspontot támogatjuk, hogy az alapellátás hiányzó forrásainak biztosítása az évek során megkurtított összegek visszaadása révén lehetséges. Felhívjuk a kormányzat figyelmét, hogy az európai szinten is kimagaslóan magas járulékainkból fenntartott orvosi alapellátás biztosítása nem kegy, hanem Alkotmányban rögzített kötelesség. A NOE egyúttal felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a Parlament által 2008. február 11-én elfogadott egészségbiztosítási törvényt, így megspórolható az e tárgyban őszre kiírandó népszavazás. A törvényt társadalmi egyeztetés nélkül fogadták el, és az egész társadalom szemben áll a TB üzleti típusú átalakítással – zárul a közlemény.

Varga: Kicsinyes bosszú az emberek ellen

Ami itt most történik, az egy kicsinyes, sértődött, dacos kormányzati bosszú azért, mert az emberek megfogalmazták elégedetlenségüket a kormánnyal szemben – mondta Varga Mihály.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján leszögezte: a kormánynak alkotmányos kötelessége a egészségügyi rendszer fenntartása és működtetése. Mint mondta, a Gyurcsány-kormány a választókkal kötött társadalmi szerződést felrúgva, alkotmányellenes módon több százmilliárd forintot vont ki az egészségügy és az oktatás területéről, alapvetően veszélyeztetve ezzel ezeknek a területeknek a működőképességét.

Elmondta, a népszavazás utáni helyzet rendezésekor a kormánynak abból kell kiindulnia, hogy március 9-én az emberek világossá tették: nem kívánnak asszisztálni ehhez a kormányzati magatartáshoz. A Fidesz alelnöke aláhúzta, a kabinetnek nem az dolga most, hogy bosszút álljon az embereken, hanem kötelessége visszaadni azt a pénzt, amit korábban elvett a háziorvosoktól, a kórházaktól, az egészségügyben dolgozóktól, egyetemektől és főiskoláktól.

A népszavazás után nemcsak egy egyszerű jogi aktusra van szükség, hanem arra is, hogy a kormány rendezze annak az elhibázott politikának a kárait, következményeit, amire az emberek világosan nemet mondtak – jelentette ki Varga, hozzátéve: ehelyett kicsinyes bosszú tapasztalható ma az emberekkel szemben, hiszen a kormány képtelen elfogadni, hogy leszavazták ezt az egészség- és oktatáspolitikát.

Hangsúlyozta: a Fidesz világos és egyértelmű javaslatokat fogalmazott meg, így azt, hogy a kormánynak előre kell hoznia a döntést 2008. április 1-re, valamint, hogy rendeznie kell az anyagi következményeket is.

A Fidesz tehát rendezni kívánja ezt a helyzetet, és van megoldási javaslata is – húzta alá Varga Mihály, hangsúlyozva: pénz van a rendszerben. Rámutatott, a kormány rossz célokra is fordít nagy összegeket. Erre példaként többek között azt hozta fel, hogy 1,6 milliárd forintot kívánnak elkölteni egy el nem indult kormányzati projekt, a "népi részvény" kommunikációjára, ami majdnem annyi, mint amennyi bevételt a tandíjból várnak. 370 millió forintért vásárolnak új luxusautókat a kormányzati flottába, 700 millió forintot kíván költeni a szaktárca az egészségbiztosítás privatizációjával kapcsolatos kommunikációra, 400 millió forintért vásárolnak új autókat az adóhivatal számára, de Szilvásy György feleségének új szakállamtitkári kinevezése is ebbe a sorba illeszkedik. Ezeket a Fidesz mind olyan kiadásnak tartja, amelyeket át lehet csoportosítani – jegyezte meg.

Ami itt most történik, az egy kicsinyes, sértődött, dacos kormányzati bosszú azért, mert az emberek megfogalmazták az elégedetlenségüket a kormánnyal szemben – szögezte le végül Varga Mihály.

Varga Mihály kérdésre válaszolva kifejtette, a Fidesz továbbra is fenntartja a múlt héten benyújtott, és hétfőn leszavazott javaslatát, hiszen a szavazás nem negligálta, nem tette semmissé, mert a kormány eddig semmit sem mondott a népszavazás anyagi részéről, csak általánosságban hozott fel ellenérveket a Fidesz indítványával szemben.

Mint mondta, "sok megoldási variáció merült fel, én egyelőre fenntartom azt a véleményemet, hogy a Fidesznek most még nem kell benyújtani javaslatot, de gondolkozunk azon, hogy ha a kormány mereven elutasítja a mostani javaslatunkat, akkor új javaslattal álljunk elő, Áder János erről beszélt".

Pesti: Horváth Ágnes a gyerekeket fenyegeti

Pesti Imre Imre úgy fogalmazott, hogy egy egészségügyi miniszternek – különösen, ha nő – empatikusnak és szolidárisnak kellene lennie a választókkal. A Fidesz szakpolitikus szerint ezért is tragikus, hogy Horváth Ágnes a gyermekorvosi ellátást, ezen keresztül pedig a gyerekeket fenyegette meg nyilatkozatával. Mint hangsúlyozta, "valamiféle etikát" még "a maffia világában" is fel lehet fedezni, mert ott sem fenyegetik a gyerekeket.

Pesti Imre azt mondta, hogy a szaktárca kettős mércét alkalmaz a vizitdíj és a kórházi napidíj pótlásával kapcsolatban.

Amikor a Fidesz pótlást keres a háziorvosi rendszer számára, akkor azt mondja, hogy a költségvetés nem megbontható, most pedig azt, hogy tényleges költségvetési tételt akár el is vehető – mondta a politikus.

Pesti Imre közölte, hogy eddig 120 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, de a járulékok és az energiaárak emelkedését ehhez hozzáadva az összeg a 160-170 milliárd forintot is elérheti.

Ez tízszerese annak, amit most a vizitdíj és a kórházi napidíj kiesése miatt vissza kellene tenni – mondta Pesti Imre.

Felhívta a figyelmet, hogy tavaly 60 milliárd forintos többlettel zárt az egészségügyi kassza, míg idén január-február hónapokban 15,6 milliárd forint volt az aktívum, vagyis, mint fogalmazott "jelen van a pénz", "nem jelenthet problémát" a vizitdíj és a kórházi napidíj pótlása.

(fidesz.hu, MD)