„A háborús helyzet óráról órára változik, de talán a béke csírájaként értékelhető az, hogy az orosz és az amerikai védelmi miniszter egyeztetni kezdett egymással” – vélekedett a Karc FM műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Hirdetés

Majd azzal folytatta: látszik, hogy a világ megfáradt, „az embereknek 200 nap után elegük van a háborúból. Fegyverszünetet és békét szeretnének” – hangsúlyozta.

A műsorvezető ezt követően megjegyezte, hogy sokszor úgy tűnik, mintha már csak „a Zelenszkij-kormánynak nem állna érdekében a béke felé történő elmozdulás”. Ezzel a kijelentéssel Nógrádi egyetértett, majd ehhez kapcsolódóan hozzáfűzte, hogy „Zelenszkij úgy csinál, mintha ő mozgatná a világot”.

Nógrádi a beszélgetés során arra is emlékeztetett: az ukrán elnök nemrég bejelentette, az Ukrajna elleni támadás egyenlő az Európa elleni támadással, és arról is beszélt, hogy már az orosz rakéták hatvan százalékát sikerült megsemmisíteniük.

Korábban írtuk

Volodimir Zelenszkij emellett újabb és újabb fegyverszállítmányokat követel a nyugati nagyhatalmaktól, hogy ezt az arányt nyolcvan százalékra feltornássza, ami a szakértő szerint nem független a kijevi vezetés körül ténykedő amerikai és brit tanácsadóktól.

„Olyan mennyiségű fegyver halmozódott fel Ukrajnában, amire még nem volt példa a történelemben” – mondta. Szerinte ezeknek a fegyvereknek egy nagy része minden bizonnyal a feketepiacon fog kikötni, ám az megjósolhatatlan, hogy mi lesz a többi hadieszköz sorsa. A fő kérdés, hogy azokkal a fegyverekkel, amelyek az ukrán hadsereg kezében maradnak, mi fog történni – tekintett a jövőbe Nógrádi.

A szakértő kitért arra is, hogy Berlinben a hét elején újabb csúcstalálkozót tartanak, amelyen – Olaf Scholz német kancellár és Ursula von der Leyen EB-elnök nyilatkozatai alapján – egy Ukrajnának nyújtandó újabb, több mint 700 milliárd euró értékű „Marshall-segély” körvonalazódik. Ez a program Ukrajna újjáépítését szolgálná – hangsúlyozta Nógrádi, aki arról is beszélt, hogy amennyiben az Ukrajnának folyósított uniós finanszírozás leáll, Zelenszkij órái meg lesznek számlálva – olvasható a Karc FM összefoglalójában.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg: