Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

„Összesen 116, lányok és nők elleni erőszakos cselekményekre, illetve gyermekeket érintő ügyekre szakosodott bíróságot állítunk fel minden pakisztáni járásban” – fejtette ki Aszif Szaed Hosza.

Ezek a bíróságokat úgy szervezik meg, hogy teljesen eltérjenek a többi igazságszolgáltatási szervtől, infrastruktúrájukat és működésüket tekintve egyaránt – mondta a legfelsőbb bíróság elnöke egy bírói fórumon.

Az AFP francia hírügynökség által megkérdezett legfelsőbb bírósági vezetők megerősítették, hogy a terv napirenden van.

A nőkkel szembeni erőszak „mindennapos és kiirthatatlan ebben a konzervatív, patriarchális kultúrájú országban” – panaszolta a pakisztáni Emberi Jogi Bizottság, amelynek évente több ezer nemi erőszak és molesztálás, savval elkövetett támadás és más gyilkosság jut a tudomására.

A valódi számok feltehetően ennél jóval magasabbak a bizottság szerint, mert az erőszakos cselekmények többségét nem jelentik a hatóságoknak.

Évente több száz pakisztáni nőt ölnek meg, gyakran a saját családtagjai, arra hivatkozva, hogy „szégyent hoztak a becsületükre” – közölték emberi jogi szervezetek.

Még azokban a ritka esetekben is, amelyek eljutnak a bíróság elé, „az elítélések száma 1 százalék alatt marad” – mutatott rá Rabia Hádi, a nők jogait védő Aurat szervezet egyik tagja.

A falvakban rendszerint a helyi tanácsok ítélkeznek bíróságok helyett, gyakran a vádlott nők kárára.

A nők elleni erőszakra szakosodott bíróságok felállítása csak az „első lépés”, folyamatosan működniük is kell – mondta Benazir Dzsatoi ügyvédnő, emlékeztetve, hogy az előző kormányzat által erőszak áldozatául vált nők számára Multánban létrehozott befogadó központ „finanszírozását beszüntette” a jelenlegi vezetés.

Az új bíróságoknak nem szabadna hasonló sorsra jutniuk – tette hozzá.