Évről évre egyre növekvő forrást biztosít a kormány a daganatos betegségek kezelésére és a szűrőprogramokon keresztül a megelőzésre – mondta Dunai Mónika, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. 

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock illusztráció

A kormánypárti politikus kifejtette: 2017-ben az erre a célra elkülönített összeg már 10 milliárd forinttal volt magasabb, mint az azt megelőző évben. Kiépítették a szervezett emlőrákszűrés rendszerét, és megalkották a nemzeti rákellenes programot, amelynek célja, hogy 2030-ig jelentős mértékben csökkentsék a daganatos megbetegedések számát – idézte fel.

Dunai Mónika a mellrák elleni küzdelem világnapján a szűrőprogramokon való rendszeres részvétel és az önvizsgálat fontosságát hangsúlyozta.

Rámutatott: a leginkább érintett a 45-60 év közötti korosztály, de fontos, hogy a nők már serdülőkortól végezzék el az önvizsgálatot, illetve 65 év után is járjanak el 1-2 évente szűrővizsgálatokra. Ha a családban már előfordult emlő- vagy petefészekrák, akkor magasabb a rizikó, ebben az esetben gyakoribb szűrés a javasolt – hangsúlyozta a fideszes politikus.

Kiemelte, hogy a mellrák időben észlelve és kezelve jól gyógyítható.

Hozzátette: Magyarországon évente 8 ezer mellrákos megbetegedés van, ennek egy százaléka a férfiakat érinti. Emellett minden nyolcadik, kilencedik nőt élete valamely szakaszában érinti a betegség, ami 30 százalék esetében áttétet képez. Évente 2000-2200 nő hal meg mellrákban, többségük későn fordul orvoshoz, mert nem vett részt szűrővizsgálatokon vagy a havonkénti önvizsgálatot sem tartotta fontosnak – mondta Dunai Mónika.