Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Novák Katalin, a kormányzó Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfőt 2022. március 10-én
Hirdetés

Novák Katalin kijelentette: az alaptörvényt betartja és betartatja, nem az alkotmányos rend lebontásán, hanem annak őreként annak fenntartásán fog munkálkodni.

Az április 3-i országgyűlési választást és népszavazást sorsdöntő pillanatnak nevezte, és bizakodását fejezte ki, hogy a választók nem tévesztik szem elől a nemzeti érdeket és gyermekek jövőjét. Azt mondta, tudja, honnan jött, hogy ki ő és hogy mi a dolga, felkészült az előtte álló embert próbáló feladatra. Neki minden magyart képviselnie kell – rögzítette.

Novák Katalin kijelentette, az lesz a dolga, hogy abba a magasságba emelje nemzettársait, ahol a magyarok magától értetődő összetartozása van. Mások megértéséhez a hitéből merít erőt, és nem országjárásokra készül, hanem egyszerűen ott lesz, ahova tartozik, azokkal lesz, akikhez tartozik: a magyarokkal – közölte.

Mi bármikor tudjuk folytatni, és újra is tudjuk kezdeni. Fel tudjuk építeni, meg tudjuk erősíteni azt, ami a miénk, és amíg az országnak van szabad akarata, nem tudják leigázni, ez a szuverenitása alapja, annak bölcsője pedig a család – fogalmazott. Szuverenitásról nemzeti vonatkozásban soha nem leszek hajlandó lemondani – hangsúlyozta, megjegyezte, a szuverenitás bizonyos részéről csak a családban képes lemondani Veres István, a férje javára.

Elmondta, nem ahhoz képest, hanem annak is köszönhetően akar jó köztársasági elnöke lenni az országnak, hogy nő. Tettekre készül – mondta – , kész minden terhet magára vállalni, amit az államfői tisztség rá ró. Hozzátette: anyaként és feleségként békességre, megértésre, biztonságra törekszik, elnökként is a békesség embere akar lenni.

Novák Katalin közölte, annak a generációnak a tagja, amely készen kapta a nemzeti függetlenséget, és nem fogja megengedni, hogy az ország drágán szerzett függetlenségével „bárki orosz rulettet játsszon”.

„Mi nemzeti érzelmű negyvenesek magyar földről magyar szemmel nézzük a világot” – hangoztatta, úgy folytatva, ennek a generációnak már nem kellett megtanulnia, milyen orosz megszállás alatt élni, de volt lehetősége megérteni, milyen Európa részének lenni.

Közölte, a generáció tagjai közül sokan tanultak, éltek Nyugat-Európában, nem majmolni akarják azt a világot, de vannak ott jó dolgok, amit el lehetne sajátítani.

Magyarország sohasem lesz Svájc. Nekünk a Balaton a Riviéra, a Kékes a csúcs, a víz az ásványkincs, a kiművelt emberfő a természetes erőforrás, a magyar a titkos nyelv, Bartók és Kodály zenében a brandünk, adottak a szomszédaink. Európához tartozunk és Európa hozzánk. Ezen változtatni nem tudunk és nem is akarunk – mondta.

Novák Katalin védhetetlennek és megmagyarázhatatlannak nevezte az Oroszország által indított háborút. Elmondta, az ország már éppen kezdte visszanyerni a koronavírus-járvány előtti élete biztonságát és szabadságát, és akkor elszabadult ez a másik pusztító vírus: 14 napja háború van Magyarország szomszédjában.

Úgy fogalmazott, nincs rosszabb egy háborúnál, lángba akarja borítani mindazt, ami értékes az embereknek, megtámadja a nyugalmat, a hétköznapok biztonságát, a ma kiszámíthatóságát és a holnap derűjét. A magyarok békét akarnak, mi nők nem a háborút, hanem a békét akarjuk megnyerni, mert békében lehet gyarapodni, építkezni, tervezni, egymásra mosolyogni – mondta. Köszönetet mondott azoknak, akik segítséget nyújtanak a bajban lévőknek.

Novák Katalin beszámolt arról, hogy a múlt héten a Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként négy püspökkel Kárpátalján járt, hogy kifejezze, azok a magyarok, akik az ottmaradás mellett döntenek, ugyanolyan fontosak, mint akik eljöttek és minden más ukrajnai menekült is. A nemzeti hitvallásból idézve a lelki, szellemi megújulás szükségességéről is beszélt.

Novák Katalin beszélt élete legmeghatározóbb döntéseiről, a házasságáról, a gyermekvállalásról, a közgazdász-, a diplomáciai, valamint a közéleti pálya választásáról.

Köszönetet mondott Martonyi János korábbi külügyminiszternek, hogy elleshette tőle a klasszikus diplomácia fortélyait, továbbá Balog Zoltánnak, volt emberi erőforrások miniszterének, hogy szakmai teret nyitott számára.

Ajándékként beszélt arról, hogy nyolc éven át kormányzati feladata a családok jövőjének biztosítása volt, és – mint mondta – hálás azért a 200 ezer gyermekért, akinek vállalásához plusz segítséget tudtak adni.

Ha túl tekint az ország határain – folytatta – , akkor a világon több mint egymillió megszületett magyar életnek örülhetnek tíz év alatt. „Miniszterelnök úr, köszönöm, hogy részese lehettem a nemzetépítésnek” – fogalmazott.

Az államfőjelölt szegediként beszélt magáról, jelezve, 18 éves kora óta a főváros XI. kerületében él. Felidézte nagyszülei történeteit, majd elmondta, hogy bátyjával a szüleiktől tanulták a talpra állás képességét és tisztességet, becsületet.

Köszönetet mondott Áder János leköszönő köztársasági elnöknek és feleségének, Herczegh Anitának, hogy megosztották vele az elmúlt tíz év tapasztalatait. Ugyancsak köszönetet mondott Kövér László házelnöknek és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek barátságukért. Szólt arról is, hogy első útja haza lesz, a családjához, és minél előbb szeretne ellátogatni Varsóba.

Korábban írtuk