Novák Katalin köztársasági elnök (j) a Beregszászi Református Templomban tartott istentiszteleten 2022. november 27-én. Az államfő mellett Altusz Kristóf, a Sándor-palota diplomáciai igazgatója, Íjgyártó István, Magyarország kijevi nagykövete és Schanda Tamás, a köztársasági elnök kabinetfőnöke (b-j). MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

A köztársasági elnök együtt imádkozott a beregszászi református gyülekezet tagjaival az advent első vasárnapján tartott ünnepi istentiszteleten, amelyen Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hirdetett igét.

Köszöntőjében Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy legutóbb márciusban, a háború kitörését követő napokban ugyanebben a templomban hetven református lelkésszel közösen imádkoztak a mielőbbi békéért. Most „lélekben itt van tizenötmillió magyar ember Magyarországról és a Kárpát-medence minden részéről és a diaszpórából” – fogalmazott.

Novák Katalin arról biztosította a jelenlévőket, hogy „együtt vagyunk és együtt leszünk, legyen bármilyen nehéz is az élet Kárpátalján, legyen bármilyen nehéz, kihívásokkal teli magyarnak lenni”.

Az államfő kiemelte, hogy kilenc hónapja tart a háború, amennyi idő alatt egy új emberélet kifejlődik. De látjuk, hogy kilenc hónap alatt rengeteg mindent le lehet rombolni, tönkre lehet tenni – mondta. A háború el tudja pusztítani az otthonokat, az épületeket, lerombolhatja az utakat, életeket olthat ki, de „a háború a szeretetet nem tudja elpusztítani” – húzta alá a köztársasági elnök.

Novák Katalin köztársasági elnök meggyújtja az első gyertyát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola előtti adventi koszorún Beregszászon 2022. november 27-én. MTI/Bruzák Noémi

Magyarország minden menekültet vendégként fogad, addig maradhatnak, amíg maradniuk kell – mondta. Kiemelte azoknak az embereknek a szerepét, akik otthon maradtak és szolgálják a közösséget, aki végezetül azt kívánta, hogy „mint már annyiszor a magyar történelemben, most is erősebben álljunk fel ebből a nehéz helyzetből.”

Novák Katalin kiemelte: óriási kiváltságnak tartja, hogy éppen a kárpátaljai magyarokkal közösen gyújthatja meg az első adventi gyertyát. Úgy fogalmazott, hogy előbb-utóbb békének kell lennie, és ennek a békének a hírnökeként járt tegnap Kijevben, ma pedig Kárpátalján.

Novák Katalin a déli órákban felkereste a II. Rákóczi Ferenc Főiskolát, ahol megkoszorúzta Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök emléktábláját, aki személyesen támogatta az intézmény elindulását.

Korábban írtuk

Legyen béke! Legyen békés jövő a magyaroknak is Kárpátalján! – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a beregszászi járási Csepében, ahol vasárnap ünnepélyesen átadták a Tulipán Tanoda épületét, ahol a gyerekek ápolhatják a népi hagyományokat, népzenei és néptáncoktatásban részesülhetnek.

Novák Katalin kifejtette, hogy „azért kell ez a hely, hogy megtanulják a legkisebbek is közös kultúránknak a kincseit, hogy aztán ők is tovább tudják majd adni a gyerekeiknek”. A köztársasági elnök aláhúzta, hogy az Ukrajnában dúló háború ellenére, amikor az intézmények általában bezárnak, Kárpátalján ennek az ellenkezője történik.

A kárpátaljai magyarok tudják, mit jelent túlélni, mit jelent küzdeni, de „nem csak túlélni kell – élni kell” – mondta Novák Katalin. „Ez az intézmény a bizonyítéka annak, hogy van, hogy lesz magyar jövő itt, Kárpátalján is” – fogalmazott az államfő, hozzáfűzve, hogy ehhez most és a jövőben is számíthatnak Magyarország támogatására az ott élők.

Novák Katalin arról biztosította a jelenlévőket, hogy „együtt vagyunk és együtt leszünk, legyen bármilyen nehéz is az élet Kárpátalján, legyen bármilyen nehéz, kihívásokkal teli magyarnak lenni”.

A köztársasági elnök elmondta, hogy az emberek Magyarországon és az országhatárokon túl is összefogtak, ennek révén pedig már több mint egymilliárd forinttal támogatták a Híd Kárpátaljáért programot. A magyar állami támogatások a jövőben is megmaradnak – közölte.

Fotó: facebook.com/Novák Katalin

Novák Katalin hangsúlyozta: mai látogatásán nem csak magát képviseli, de azt a tizenötmillió magyart is, aki gondol a kárpátaljai testvéreire. Végezetül azt kívánta a jelenlévő gyerekeknek, hogy töltsék meg élettel a tanodát.

Csepe a negyedik település Kárpátalján ahol Tulipán Tanoda nyílt, ezen kívül számos szórványtelepülésen működnek kihelyezett szakkörök.

Az államfő programja zárásaként Beregszász főterén meggyújtotta az első adventi gyertyát. Előtte elmondta, hogy édesanyaként Advent első vasárnapján talán otthon lenne a helye, de most a magyarság nagy családjában van otthon. A kijevi meghívásnak eleget téve, ezt egyfajta üzenetként értékelte, hogy hazaúton látogasson el Kárpátaljára.

A sötétbe borult utcákon az a kis fény, amit most közösen gyújtunk meg és egyre erősödik az adventi várakozásban, juttasson el bennünket a békéhez – üzente Novák Katalin.