Novák Katalin üdvözölte, hogy Bosznia-Hercegovina 2022 decemberében megkapta az uniós tagjelölti státuszt. Ennek a folyamatnak nem szabad lassulnia, leállnia – fűzte hozzá.

Hirdetés

Azt mondta: a Nyugat-Balkán kiemelten fontos, és kulcsa lehet az európai jövőnek. A nyugat-balkáni országok „számíthatnak ránk”, Európában van a helyük, nemcsak történelmileg, értékrendjükben, eszmeileg és földrajzilag, hanem jogilag és gazdaságilag is – jelentette ki Novák Katalin.

A magyar államfő elmondta, hogy találkozójuk témája volt az orosz-ukrán háború, az illegális bevándorlás, a gazdasági együttműködés és a demográfiai válság is.

„Szükségünk van Bosznia-Hercegovinára az EU-n belül”

Novák Katalin kijelentette: Magyarország célja felgyorsítani Bosznia-Hercegovina EU-s tagságának folyamatát, szeretnék, ha mielőbbi teljes jogú európai uniós tagként üdvözölhetnék. „Szükségünk van Bosznia-Hercegovinára az EU-n belül” – mondta, hozzátéve: az EU-nak is szüksége van a Nyugat-Balkánra, Bosznia-Hercegovinára.

Szólt arról, hogy Bosznia-Hercegovina elnökével megerősítették álláspontjukat az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban: mindketten kiállnak Ukrajna integritása és szuverenitása mellett, elítélik az orosz agressziót, a béke mielőbbi elérését tartják a legfontosabb célnak.

Hozzátette: kiemelt célkitűzés a Nyugat-Balkán stabilitása is, ezért is vannak ott magyar katonák; Bosznia-Hercegovinában 164 magyar katona szolgál misszióban.

A magyar köztársasági elnök elmondta azt is, hogy az illegális bevándorlás megállítása mindkét ország számára kiemelten fontos, emellett szövetségesek szeretnének lenni a demográfiai fogyás megállításában is.

Egyre erősebb a gazdasági együttműködés

A gazdasági együttműködés példás és egyre erősebb – jelentette ki Novák Katalin, rámutatva arra: Magyarország Bosznia-Hercegovinában vállalatokat és vállalkozásokat is támogat, valamint a koronavírus-járvány idején is segítséget nyújtott a védekezésben.

Kérdésre válaszolva Novák Katalin kifejtette: a Nyugat-Balkán kiemelten fontos és kulcsa lehet az európai jövőnek. Az, hogy a Nyugat-Balkán Európán belül vagy kívül lesz a következő évtizedekben, meghatározza az EU fejlődését is.

Azt mondta, a nyugat-balkáni országoknak az EU-n belül van a helyük, s ebben Magyarország kulcsszerepet játszhat. „Ismerjük az ottani gondolkodást, az ottani sajátosságokat, így egyfajta fordítók lehetünk az EU és Nyugat-Balkán között” – közölte az államfő.

A másik szempont – folytatta – biztonságpolitikai, hiszen a Nyugat-Balkánon voltak, vannak és lehetnek is feszültségek. Ezek kirobbanását el kell kerülnünk, tehát fontos a térség biztonságának megőrzése, és Magyarország ebben is kulcsszereplő lehet.

Novák Katalin hozzátette: ezért is találkozik ezen országok vezetőivel, hiszen közös érdek a személyes kapcsolattartás. Jelezte, hogy a közeljövőben látogatást tesz Észak-Macedóniában is.

Magyarország híd az EU felé

Magyarország olyan hidat jelent az Európai Unió felé, amely segíthet Bosznia-Hercegovinának és a nyugat-balkáni térségnek kiépíteni a kapcsolatokat az európai közösséggel – mondta Zeljka Cvijanovic, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnöke.

Zeljka Cvijanovic kiemelte: országa hálás azért, hogy Magyarország olyan megértéssel fordul a Nyugat-Balkán felé, amilyet nem sokan mutatnak az EU-ban.

Nagyra értékelik Magyarország jó kapcsolatát Bosznia-Hercegovinával és a nyugat-balkáni régióval, és fontos, hogy Magyarország megmutatta, komolyan gondolja a gazdasági együttműködést is a térséggel – tette hozzá.

Zeljka Cvijanovic hangsúlyozta: kétoldalú gazdasági együttműködésük példaértékű, és a kereskedelmi mérleg javításán közösen dolgoznak majd.

Megköszönte azt a támogatást is, amelyet a koronavírus-járvány idején kaptak, hiszen Magyarország az elsők között segített az országnak.

Kijelentette: mindig megértésre találnak Magyarország részéről, bármi történik is a régióban, és Magyarország minden nyugat-balkáni országgal kiváló kétoldalú kapcsolatokat ápol.

Kitért arra: az EU-nak racionális hozzáállást kellene tanúsítania a Nyugat-Balkán felé.

Azt mondta, biztos abban, hogy a magyar elnökkel folytatott eddig is jó együttműködése ezután még jobb lesz. Zeljka Cvijanovic egyúttal hivatalos látogatásra hívta meg országába Novák Katalint.

Korábban írtuk