„A gyerekek nemcsak szemlélői, hanem résztvevői az előadásnak, amelyben kiderül, mi mindenből lehet zene, és hogy együtt énekelni, táncolni jó. Ha elengedjük az előadás kifejezést, és azt a fogalmat próbáljuk megérteni, milyen is az iskolán kívüli tanóra, közelebb járunk az igazsághoz” – mondta Novák Péter, az egyik zeneszerző és a játék vezetője az MTI-nek.

A mintegy 50-60 perces produkció próbái jelenleg is folynak a Nemzeti Táncszínházban. „Nem titkolt szándékunk, hogy a klasszikus színházi közeg ellenére elfelejtsük és elfeledtessük azokat a távolságokat és határokat, amelyek a színpad és a nézőtér között léteznek, és amelyeket nagyon nem szeretek” – jegyezte meg Novák Péter.

A gyerekek időről időre beleszólhatnak a szituációkba, részt vehetnek benne és felmehetnek a színpadra. A zeneszerző hozzátette: olyan is van, hogy ők mennek a gyerekek közé, együtt énekelnek, táncolnak, ritmizálnak. Nem kötött történet alapján haladnak, hanem inkább az érzelmeket próbálják erősíteni, és megmutatni olyan alapvető morális értékeket, mint a szerelem, a szeretet, a versengés, a hiúság.

Novák Péter kiemelte: a dallamok és Tamkó Sirató Károly csodálatos avantgárd versei segítségével be akarják bizonyítani, hogy „minden téves értelmezés ellenére nagyon izgalmas planétán élünk”. Hozzátette: reméli, hogy a gyerekek erős élményekkel és energiával telve fognap távozni az előadás után.

Mint az alkotó fogalmazott, ahány alkalom, annyi felütés, hiszen számolni kell azzal, hogy a közönség változásával máshová kerülnek a hangsúlyok. Ezért rögzítettek fontos csomópontokat, az ezek közötti részt viszont az előadóknak kell időről időre másként kitölteni.

„Komoly felelősséggel jár, meddig mehetnek el, illetve ha elszabadul a káosz vagy kicsit fáradtabb, unatkozóbb a közönség, miként lehet ő nézőket felhangolni, hogy kedvük legyen beszállni a játékba. Az ilyen munka színpadi embert nem fáraszt, ellenkezőleg: frappíroz, szellemileg frissen tart és pallérozza az elmét” – szögezte le.

Novák Péter a sors nagy ajándékának tartja, hogy létrehozhat a műsor szerkesztőjével, Foltin Jolánnal egy ilyen produkciót és van intézmény, amely erre áldoz. A célközönség „hivatalosan” a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig terjed, de Novák úgy látja, valójában egy korhatár nélküli családi program jön létre.

Az előadáshoz Novák Péter mellett Lázár Zsigmond írt zenét. „Akusztikus megszólalást preferálunk, olyat, mint a Kaláka vagy Sebőék zenéje, amin mi nőttünk fel.” Lengyel Szabolcs koreográfiáját Mlinár Mária és Lengyel Szabolcs táncolja.

(MTI)