Az október elején megjelent kormányrendelet tanúsága szerint a nyugdíjasok nemcsak nyugdíjprémiumot várhatnak idén, hanem nyugdíjkorrekciót is, így a 80 ezer forintos prémium mellett nyugdíjkorrekcióra is számíthatnak.

Hirdetés

2017 óta immár negyedszer fizet nyugdíjprémiumot a kormány. Az idei novemberi nyugdíjjal a törvény bevezetése óta a legmagasabb, a maximális nyugdíjprémiumot fizeti ki az állam minden nyugdíjasnak.

A rendelet alapján a 2021. novemberi ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani és a január—október időszakra járó emelés összegét (valamint a tizenharmadik havi nyugdíj után járó összeget is).

Az idei nyugdíjprémium kézbesítése november közepén indul, minden nyugdíjas egységesen rekordösszegű 80 ezer forintos pluszt kaphat kézhez,

Korábban írtuk

erre rakódik még az infláció miatti nyugdíjkorrekció összege, amely a novemberi nyugdíjakba beépítve érkezik, mintegy 1,2 százalékos emelésként.

A Posta minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat. A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat. Átutalás esetén pedig november 12-én pénteken várható az összeg.

Korábban arról volt szó, hogy nem mindenki kap ugyanakkora összeget nyugdíjprémium címén, de Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős tárca nélküli október elején bejelentette, hogy 2,5 millió nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő is a maximális 80 ezer forintos összeget fogja megkapni.

A szocialista kormányok által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése is folytatódik, Orbán Viktor miniszterelnök többször is kifejezte abbéli reményét, hogy jövő februárban már nem csak kétheti, hanem egy teljes havi nyugdíjat vissza tudnak adni az időseknek.

Ez utóbbi már a gazdasági eredményeken múlik, de mindenképp biztató, hogy a kormány által kijelölt 5,5 százalékos gazdasági növekedést meg fogja haladni az idei bővülés, sőt egyes előrejelzések már 7,5 százalékos növekedéssel számolnak.

„Még azért küzdenem kell egy kicsit, mert ne kétheti legyen, hanem egyhavi, de rajta vagyunk” – mondta Orbán Viktor.

Számítások szerint az inflációt követő emelésnek, a prémiumnak és a 13. nyugdíj már visszaépített részletének köszönhetően az év végére 9–10 százalékkal is emelkedhetnek a nyugdíjak az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az eredeti cikk ITT olvasható.