Legkésőbb november közepéig a parlament elé kerül az államháztartási törvény módosítása, ebben lehet majd állást foglalni a letelepedési kötvényről – közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az előterjesztés még egyeztetés alatt áll – tette hozzá a politikus, aki szerint a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos vitát e törvényjavaslat tárgyalásakor lehet majd lefolytatni a parlamentben.

Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik a letelepedési kötvény megszüntetését támasztotta feltételül az alkotmánymódosítás támogatásához, Kósa Lajos megismételte álláspontjukat, amely szerint az ország védelme nem alkukérdés. Arról nem tudott biztosat mondani, hogy megtartják-e az alaptörvény-módosítási javaslat zárószavazását az eredetileg tervezett időpontban, november 8-án. Azt viszont jelezte, hogy a frakcióközi egyeztetések szerdán folytatódnak az indítványról, és ezek végén egy egységes, kompromisszumos szövegjavaslatot akarnak a törvényalkotási bizottság elé terjeszteni.

Kérdésre azt mondta, az alkotmánymódosítás megszavazásával kapcsolatban „nem folytatunk háttéralkukat különböző képviselőkkel”.

Arra a felvetésre, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök szerint ha nem sikerül elfogadni a parlamentben az alkotmánymódosítást, akkor Orbán Viktor kormányfőnek le kellene mondania, Kósa Lajos nevetve azt válaszolta: ez egy hülyeség.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy számos fontos döntés várható kedden az Országgyűlésben. Ezek között említette egy új egészségügyi intézményforma, az egyetemi kórház bevezetését. Ilyen intézmény három vidéki orvosképző helyen működhet majd: Pécsett, Szegeden és Debrecenben. Budapestre vonatkozóan külön felhatalmazást kap a kormány, hogy rendeletben szabályozza, milyen feltételekkel lehet a fővárosi ellátórendszerben is megtenni ezt a lépést – fejtette ki.

Tájékoztatott arról is, hogy a parlament előtt fekvő ellenzéki népszavazási kezdeményezéseket nem támogatja a Fidesz-frakció, így sem a földárverésekkel, sem az állami vállalati bérplafonnal kapcsolatosat. Indoklásul azt mondta, hogy a szervezők még 200 ezer aláírást sem tudtak összegyűjteni.

Kósa Lajos jelezte továbbá, hogy kedden dönthet az Országgyűlés az állami földek értékesítési programjának lezárásáról, a befolyt pénzt pedig a tervek szerint államadósság-csökkentésre is lehet majd fordítani.

A parlament őszi ülésszakáról szólva elmondta, hogy a december 12-i héten várható az utolsó ülésnap.

A vasárnapi 1956-os állami díszünnepség biztosítása ügyében kérdésre úgy fogalmazott: a kiemelt kockázatú rendezvényeknél általános szokás, hogy a szervezők különféle eszközökkel – kordonokkal, tömegterelő korlátokkal vagy éppen „mobil virágládákkal” – biztosítják a tömeg mozgását. A tüntetőkre utalva azt is mondta, hogy az 1956-os állami ünnepségen fütyülni „mérhetetlen bunkóság”.

A vasárnapi kordonok és a Fidesz 2007-es kordonbontása közötti esetleges párhuzamot firtató kérdésre válaszolva a frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz politikusai akkor egy üres teret körülvevő, nem pedig egy tömegrendezvény biztonságát szolgáló kordont bontottak el.

Kósa Lajostól azt is megkérdezték, hogyan állnak jogszabály-megszüntetési tervei. Azt felelte, hogy a tavaszi ülésszakon várható előrelépés a deregulációban.

MTI