A kormány novemberben fogadja el a magyar uniós elnökség programját, most még folyik az egyeztetés, a civil szervezetekkel együttműködve – mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában az uniós ügyekért felelős államtitkár. Győri Enikő közölte: továbbra is keresik a megoldást arra, hogy Magyarország kapjon uniós segítséget a vörösiszap-katasztrófa miatt. A magyar uniós elnökség egyik fontos feladata lesz az energiapolitika, és a romakérdés is, utóbbi kulcsa a munkahelyteremtés, és az integrációra szánt pénz megfelelő felhasználása – tette hozzá az államtitkár.

A soros elnökség az EU tanácsának vezetését jelenti. Ez az az intézmény, amely az Európai Parlamenttel közösen alkotja az unió törvényhozó szervét, és amely az egyes országok minisztereit tömöríti. A soros elnök feladata, hogy meghatározza a tanács üléseinek napirendjét, összehívja és vezesse is azokat. Ezek lehetnek szakminiszteri konferenciák, vagy miniszterelnöki találkozók. Ez utóbbiból a magyar elnöki félévre valószínűleg kettő esik majd.

A hat hónapos elnöki periódusok 2007 óta úgynevezett trióelnökségként működnek, ami azt jelenti, hogy a három egymást követő elnökséget adó ország közös, másfél éves programot alakít ki. Magyarország Belgiummal és Spanyolországgal működik együtt. Az elnöki posztot Belgiumtól vesszük át január elsején.

(MR1-Kossuth Rádió)