Arra lehet számítani, hogy nyáron növekedhet vagy legalábbis szinten marad a migrációs nyomás Magyarország határain – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán. 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A főtanácsadó hangsúlyozta: egyre többször fordul elő, hogy nagyobb csoportok kísérelnek meg átjutni a határon. 
    
Afganisztánból, Pakisztánból és Bangladesből érkeznek a legtöbben, jóval kevesebben az arab világból és Fekete-Afrikából – tette hozzá. 
    
Bakondi György kitért arra, hogy a magyar kormányt folyamatosan nyomás alatt tartják a civil szervezetek és más érdekcsoportok, valamint az Európai Unió. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: szerdán Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, hogy az Európai Bizottságnak fel kell lépnie a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus működtetéséért, és szükség esetén kötelezettségszegési eljárást kell indítania azon tagországok ellen, amelyek nem hajtják végre a kötelező kvótákról szóló korábbi döntést. 
    
George Soros egy konferencián a közelmúltban ismét arról beszélt, milyen fontos Európának a migránsok beengedése, és a tervek szerint egy központi brüsszeli hivatal egy állandó mechanizmus alapján osztaná szét a tagállamok között a bevándorlókat – mondta. 
    
Ez komoly biztonsági kockázatokat rejt, és a magyar emberek számára elfogadhatatlan – jelentette ki Bakondi György.     

Hangsúlyozta, Magyarország készen áll arra, hogy megvívja a politikai harcot és jogi lépésekkel is oltalmazza az ország szuverenitását.

MTI