Nyitrai Zsolt elsősorban azért méltatta a szabad szoftverek fejlesztőit, mert önkéntes közösségi munkájukkal megalkotott programjaik és megoldásaik az információs szabadság térnyerését és az információs önrendelkezés megvalósítását segítik. A magyar szekció képviselőihez szólva a tapasztalatok teljes körű megosztásában, a minőségbiztosítás, az oktatás és a szakmai megbízhatóság terén egyformán magas szintű támogatás hazai kereteinek megteremtésében, egy sikeres működési modell meghonosításában kért együttműködést. Aláhúzta, a szakminisztérium az államigazgatás alrendszereiben belátható időn belül lehetővé kívánja tenni, hogy szabad szoftvereken is folyhasson a kormányzati munka.

Az OpenOffice.org Konferencia 2010 rendezvény augusztus 31-től szeptember 3-ig tart, szervezője az ODFA Magyarország, a Nyílt Dokumentumformátum Szövetség magyar tagozata, fő helyszíne a Közép-európai Egyetem. Az esemény a népszerű szabad szoftver, az OpenOffice.org irodai programcsomag fejlesztőinek és felhasználóinak éves találkozója. A nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó legismertebb közösség idén ünnepli ingyenes, szabadon terjeszthető terméke létrejöttének tizedik évfordulóját.

A konferencia több száz nemzetközi résztvevője között neves magyar és külföldi fejlesztők és döntéshozók találhatók. Az OpenOffice.org támogatói olyan multinacionális vállalatok, mint pl. az Oracle, az IBM, a Novell vagy a Google. Az előadások mellett közösségi programokat is szerveznek a felhasználók, érdeklődők számára.

A szabad szoftverek, a nyílt dokumentum formátum széles körű alkalmazása a világ számos pontján sikeresen bevált gyakorlat. A bevezetés tapasztalatai alapos előkészítés mellett minden esetben igazolták az erőfeszítéseket, és valódi, mérhető költségcsökkentést eredményeztek. E szoftverek térnyerése további, magasan kvalifikált munkaerő számára teremthet munkalehetőségeket Magyarországon is.