Egyetlen szakmai kollégium, hatvan tagozat és tanács segíti ezentúl az egészségügyért felelős miniszter munkáját. Lezárult a 3-3 fős szakmai tagozati, továbbá az 5-15 fős szakmai kollégiumi tanács jelölésének határideje.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága a múlt hónap végén jelentette be, hogy április elsejétől átalakul a szakmai kollégiumi rendszer. A tagozatok az egészségügyért felelős miniszter tanácsadó testületei, míg a tanácsok a szakma véleményalkotó szervezetei lesznek. A tanácsok feladata az irányelvek, protokollok és módszertani levelek összeállítása lesz, de ez a grémium véleményezi majd az új vizsgálati módszereket, javaslatot tesz a szakmai vezetői pályázati kiírások követelményeire, állást foglal a pályázók szakmai megfeleléséről. A tanácsok a szakterületük tudományos fejlődéséből adódó információk és a napi gyakorlat legfontosabb problémás kérdéseit is továbbítják a szakmai kollégium érintett tagozata felé. A jövőben az új kollégium maga is tehet ajánlásokat, javaslatokat például az ellátórendszer átalakítása, vagy a minimumfeltételek megfogalmazása tekintetében.

Mind a szakmai kollégium, mind pedig a tanácsok tagjainak megbízatása négy évre szól, azonban a területért felelős miniszter, vagy a tanácsok tagjait delegáló testületek jogosultak az általuk kinevezett személyek visszahívására.

A tagozatok tagjaira a szakmai és civil szervezetek, valamint a szakpolitika részéről érkező ajánlásokat Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár áttekintette és az alábbi személyeket kéri fel az új egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatainak képviseletére. Az elmúlt hetekben a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) egyeztetett a különböző szervezetekkel a tanácsok tagjait illetően.

A megalakuló testületre jelentős munka vár különösen abban, hogy a minisztérium Semmelweis Tervében megfogalmazott átalakítások szakmai érvrendszer mentén valósuljanak meg, ezt ugyanis elsősorban e szervezet tudja megjeleníteni.