Fotó: ADOMÁNYOZÓ: FORTEPAN
Erdély, Kézdivásárhely – a Gábor Áron tér a magyar csapatok bevonulása idején. A felvétel 1940. szeptember 13-án készül

Erdély nemzeti mitológiánk kiemelt jelentőségű eleme, száz évvel ezelőtti idegen uralom alá vetése különösen fájó, hiszen a magyar kultúra és történelem megszámlálhatatlan emléke került erőszakos balkáni elnyomás alá. Mi sem természetesebb tehát, mint hogy a magyar közvélemény és a politikai osztály, ide értve deklaráltan a parlamenti szociáldemokráciát is, minden erejével a gyalázatos és igazságtalan diktátum revíziójára törekedett. Annál inkább, hiszen a két világháború közötti korszak három miniszterelnöke, gróf Bethlen István, gróf Teleki Pál és gróf Károlyi Gyula is erdélyi családok sarja volt.

Hirdetés

Az 1927-es magyar-olasz barátsági szerződéssel Magyarország kitört a diplomáciai elszigeteltségből. Ennek fenntartásában elévülheteten bűnei voltak az 1918-19-es baloldali országvesztő felfordulások külföldre menekült főkolomposainak, akik idegenből, főleg Bécsből uszítottak Magyarország ellen. A hazaáruló gyalázkodásban Károlyi Mihály odáig ment, hogy hazánk elleni katonai támadásra bujtogatta a Csehszlovákiát irányító Edvard Benešt.

A magyar diplomácia ugyanakkor következetesen és folyamatosan napirenden tartotta az idegen megszállás alatt sínylődő magyarok elleni terrorisztikus jogsértéseket, és idővel sikerült lépéskényszerbe hozni a nagyhatalmakat. Így született meg előbb 1938 novemberében az Első Bécsi Döntés, melynek nyomán Dél-Felvidék magyarlakta területeinek nagy része hazatért, majd 1939-ben a Magyar Királyi Honvédség saját erejéből visszafoglalhatta Kárpátalját, helyreállítva az ősi magyar-lengyel határt.

Időközben a Szovjetunió megszállta Besszarábiát, így Bukarestben megremegtek a térdek. Mivel Németország a magyar-román területi vitában látványosan a románok pártját fogta, Magyarország mozgósításba kezdett, és alakulataink mintegy 550 ezer honvéddal demonstratívan felsorakoztak a trianoni demarkációs vonalon. Ez Berlinben is idegességet váltott ki, hiszen Németország stratégiai szövetségesként tekintett Romániára. A fegyveres konfliktust megelőzendő német mentorálással Szörénytornyán tárgyalások kezdődtek, ám ezek nem vezettek eredményre, mivel a románok csak csekély területi korrekciót ajánlottak fel. A fegyveres összecsapással fenyegető helyzetben végül Románia kérte Németország és Olaszország döntőbíráskodását. A nemzeti törekvéseinkkel szemben ellenséges Ribbentrop német külügyminiszter kénytelen volt meghajolni revíziós követeléseink előtt, melyeket olasz kollégája, gróf Galeazzo Ciano erőteljesen támogatott.

Korábban írtuk

Így született meg 80 évvel ezelőtt, 1940. augusztus 30-án a Második Bécsi Döntés, melynek nyomán több mint 43 ezer négyzetkilométernyi magyar többségű terület szabadult föl Észak-Erdélyben, többek közt a Székelyföld. Amikor szembesült a döntéssel, a román külügyminiszter sokkot kapott és elájult. Ciano így örökítette meg naplójában a pillanatot: „Amikor a magyarok meglátják a térképet, az örömtől nem tudnak a bőrükben maradni. Majd egy nagy puffanás hallatszik. Manoliescu az, aki az asztalra borul, elájul. Orvosok, masszázs és kámforolaj. Magához tér, de megviseltnek tűnik.”

A Második Bécsi Döntés tehát Magyarország határozottságának eredménye, mellyel a német ellenzés dacára Olaszország segítségével kikényszerítette a revíziót. Észak-Erdély felszabadulása nyomán addig elfojtott érzelmek törtek fel az emberekből. Az ősi magyar földet visszafoglaló honvédeket mindenütt virágeső és mindenen túláradó szeretet fogadta. A revíziós események szakértője, Babucs Zoltán hadtörténész által találóan csókhadjáratnak nevezett katonai bevonulás máig él a kollektív emlékezetben, az 1940 augusztusától 1944 nyaráig, a román árulásig és az erdélyi front összeomlásáig tartó négy évet még ma is „kicsi magyar világként” emlegetik Erdély-szerte.