Hirdetés

A kormányzati portálon azt írták: 809 101-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 30 020, és 745 277 ember tekinthető gyógyultnak.

Kórházban 67 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 33 804-re csökkent.

Hatósági házi karanténban 1376-an vannak, a mintavételek száma 6 284 811.

Azt írták: a regisztráltak száma meghaladta az 5,5 millió és 94 százalékuk már fel is vette az oltást. Magyarország a teljes átoltottságot tekintve továbbra is az elsők között van az Európai Unióban, így járványügyi szempontból az egyik legbiztonságosabb ország – írták. Hozzátették: a delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Emlékeztettek: az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése miatt az operatív törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként lehetővé tették a harmadik oltás felvételét mindenkinek augusztus 1-től. Az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni, és iskolakezdés előtt az oktatási intézményekben is elérhető lesz az oltás.

Fertőzöttek, gyógyultak, elhunytak és beoltottak száma

Az oltásra továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

A közlemény szerint az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető.

Emlékeztettek: Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a hazánkkal közös határok mentén élők számára is, ezzel tovább növelve a járvány elleni védettséget. A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon, a többi szomszédos országból – Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából – érkezők pedig az erre a célra kijelölt kórházak oltópontjain kaphatják meg az oltást. Felhívták a figyelmet arra, hogy akik Magyarországon szeretnék beoltatni magukat, mindenképpen hozzák magukkal útlevelüket, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot.

Felidézték azt is, a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelőkben továbbra is kötelező a maszkviselés.

Korábban írtuk

A kormány emellett nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben.

Kitértek arra is, hogy az uniós oltási igazolás már elérhető az EU-n belüli utazásokhoz. Azoknak az állampolgároknak, akik unión belüli utazást terveznek, javasolják, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ehhez oktatófilmet is találnak a honlapon.

Az igazolás nem minősül úti okmánynak, nem állítják ki és nem küldik meg hivatalból – hívják fel a figyelmet.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144 423) és Pest megyében (112 215) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 741), Győr-Moson-Sopron (44 488) és Hajdú-Bihar megye (42 633). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 790).