Fotó: MTI/Máthé Zoltán, szerk.
Hirdetés

A jobbikos Bereczki Miklós szerdán Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda közelében tartott sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a többi fővárosi kerülethez képest Soroksáron sokkal nagyobb azok aránya, akik letiltották adataik kiadását kampánycélokra. A XXIII. kerületben ez az arány a választópolgárok 5,6 százaléka – jegyezte meg.

A polgármesterjelölt elmondta, tartanak a szavazatvásárlástól és a szavazók szállításától is.

Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) MSZP-s delegáltja közölte, a többi fővárosi kerületben 1-2 százalék azok aránya, akik letiltották adataik kiadását.

Emlékeztetett arra is, hogy öt évvel ezelőtt egy szállítmányozási cég sofőrjei egy soroksári panzióba jelentkeztek be állandó lakcímre.

A delegált jelezte, a kérdést felveti az NVB ülésén annak érdekében, hogy a jegyzők megvizsgálják, van-e településükön olyan családi ház, ahova az elfogadhatónál többen jelentkeztek be.

Felvetette, hogy miközben a börtönökben meg van szabva, hogy egy elítéltre hány négyzetméternek kell jutnia, addig az nincs meghatározva, hogy például egy száz négyzetméteres lakásba hány embert lehet bejelenteni állandó lakosként.

Kérdésre válaszolva Bereczki Miklós azt mondta, nem tudják bizonyítani, de komoly információk vannak arról, hogy összefüggés van a fiktív lakcímbejelentések és azok száma között, akik letiltották adataik kiadását.