A Pécsi Tudományegyetem négymilliárd forintos adósságállománnyal küzd, a költségcsökkentő program részeként a 6314 embert foglalkoztató egyetem 235 alkalmazottját a nyár végén elbocsátják. A takarékosság miatt több műtét is tolódik, mivel az egyetem nem tudja megelőlegezni az operációkat. Papp Lajos szerint ez rontja a betegek esélyeit.

Kollár Lajos a klinika főigazgatója eltúlzottnak tartja a szívsebész aggodalmait, szerinte a három hetes várakozás helyett 16 betegnek egy-két héttel kell többet várakozni az operációkra.

Imhof Gábor gazdasági főigazgató szerint a szívklinika évek óta veszteségesen működik, tavaly a kétmilliárdos bevételt 100 millió forint mínusz terhelte.

A Pécsi Tudományegyetem rektora, Gábriel Róbert sajnálja Papp Lajos távozását, de szerinte a professzor döntésében a sértettség is szerepet játszott. A rektor szerint Papp megoldást keresett arra, hogy miként tudna a klinikának többletbevételt szerezni, és kollégáival létrehozott hat kft.-t, a vállalkozások profilja pedig lefedi a szívcentrum teljes tevékenységét. Papp Lajos azonban a Népszabadságnak cáfolta, hogy a szívcentrum funkcionális privatizációjára készülnének.

(hirado.hu)