A lap szerint a Dianne Feinstein szenátor által kezdeményezett visszavonási törvénytervezetet első olvasatban szerdán hallgatja meg a szenátus jogi bizottsága. Az Obama-kormányzat februárban jelezte, hogy nem lép fel többé a bíróságokon másfél évtizede, Bill Clinton elnöksége idején elfogadott, úgynevezett házasságvédelmi törvény védelmében. Az indoklás szerint Washington magáénak vallja „azt az elvet, hogy a szövetségi kormány nem tagadhatja meg a meleg és a leszbikus pároktól ugyanazokat a jogokat és törvényi védelmet”, amelyek a heteroszexuális párokat megilletik.

Eric Holder igazságügy-miniszter az év elején kijelentette, hogy az elnök alkotmányellenesnek tartja a házasságvédelmi törvényt. Barack Obama korábbi állásfoglalásaiban, keresztényi meggyőződésére hivatkozva, ellenezte a melegházasságot, ám a Fehér Ház egy idei közlése szerint nézetei „változóban vannak”.

A hivatalos Washington mindeddig az azonos neműek „civil unióját” támogatta, erre a típusú élettársi közösségre azonban mintegy 1300 olyan országos jog és kedvezmény nem vonatkozik, amely a házaspárokat megilleti. Obama júniusban még úgy fogalmazott, hogy a melegházasságok ügye a tagállamok illetékességébe tartozik.

Az azonos neműek házasságát több tucat amerikai tagállam tiltja. A kérdést szövetségi szinten jelenleg a Bill Clinton elnök által szentesített házasságvédelmi törvény szabályozza, amely kizárólag azt a szövetséget tekinti frigynek, amely „egy férfi és egy nő” között köttetett.

Mivel a 2010-es, „félidős” választásokon a demokraták elvesztették a képviselőház feletti ellenőrzést, az Obama-kormányzat a 2012-es kongresszusi és elnökválasztás előtt aligha tudja visszavonatni a házasságvédelmi törvényt. Az intézkedés a „bibliaövezetben”, vallásos, konzervatív többségű déli államok részéről valószínűleg akkor is komoly ellenállásba ütközne, ha a kormánypárt képes lenne visszaszerezni az ellenőrzést a törvényhozás mindkét háza felett.

A társadalmi tendenciák azonban arra utalnak, hogy az azonos neműek egybekelése egyre kevésbé vált ki ellenérzést Amerikában. Az Egyesült Államokban élő melegek és leszbikusok száma – Garry Gates, a UCLA szociológusának kutatásai szerint – ugyan „csak” 9 millióra tehető (ez nagyjából New Jersey állam teljes lakosságának felel meg), ám egyre szélesebb körben fogadják el őket. A Gallup megállapította, hogy az amerikaiak 53 százaléka már támogatja a homoszexuálisok házasságát, s az ellenzők tábora, 45 százalékkal, kisebbségbe szorult. Pedig 1996-ban a szenátus még elsöprő többséggel, 85:14, a képviselőház pedig 342:67 arányban fogadta el a házasságvédelmi törvényt. Az akkori elnök, Clinton ma már szintén nyíltan pártfogolja a homoszexuálisok közötti házasságot.

(MTI)