Zsigmond Barna Pál az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, az Európa Tanács tagállamaiban a civil szervezetekre vonatkozó korlátozásokat vizsgáló, szerdán elfogadott jelentésben központi szerep jut a Magyarországon működő civil szervezeteket szabályozó törvénynek.

Hirdetés

Az ülésen felszólaló képviselő ezzel összefüggésben kiemelte, a szöveg egyetlen készítője sem látogatott Magyarországra, hogy személyesen vizsgálja meg a helyzetet. A jelentéstevők úgy mondanak véleményt a civil szervezetek magyarországi helyzetéről, hogy nem beszéltek mással a Soros-féle NGO-kon kívül – mondta.

Kijelentette, fel kell ismerni, hogy Magyarországon politikai vita folyik a Soros György által finanszírozott baloldal és a kormánypártok között. Soros a politikai pártokon kívül több általa finanszírozott civil szervezetet is felhasznál céljai eléréséhez. A Magyarország elleni kritikák megfogalmazásához az országban működő mintegy 60 ezer civil szervezet közül mindig a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott néhány tucat szervezet véleményét tekintik elfogulatlannak és pártatlannak – húzta alá. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországgal kapcsolatos kritikák politikai jellegűek, nem jogi érvelésen alapulnak – tette hozzá Zsigmond Barna Pál.

Magyarország 2017-ben fogadta el a törvényt, amely nyilvántartásba vételi, bejelentési és átláthatósági kötelezettségeket vezetett be a bizonyos értékhatárt meghaladó külföldi támogatásban részesülő civil szervezetekre vonatkozóan.

Korábban írtuk