Jogi doktori nélküli jegyzőt választottak Budaörsön – ilyen és ehhez hasonló, figyelemfelkeltő címekkel számoltak be a balliberális médiumok a január 11-én lezajlott jegyzőválasztásról. Történt, hogy a Fidesz tíz, valamint a programjukat támogató Budaörsi Vállalkozók Egyesülete három képviselője a tíz kormánypárti képviselővel, illetve Wittinghoff Tamás SZDSZ-es polgármesterrel szemben Almási Ibolyát választotta meg jegyzőnek. A döntést azonban a település első embere nem fogadta el, és végrehajtását felfüggesztette.

– Először is reagálni szeretnék a határozatunkkal szemben leggyakrabban felhozott vádra, nevezetesen arra, hogy Almási Ibolyának nincs jogi végzettsége. Nos, ő valóban nem jogász, de a törvény vagy jogi doktorátust, vagy Államigazgatási Főiskolán szerzett végzettséget ír elő, és utóbbival rendelkezik. Emellett pedig államháztartási szakközgazdász végzettséget is szerzett, ami véleményünk szerint szintén előny egy jegyző munkája során – mondta a Demokratának Budavári György alpolgármester, aki a Budaörsi Vállalkozók Egyesülete színeiben szerzett mandátumot. – A jegyzői tisztségre kiírt pályázatunkra tizenöten jelentkeztek, közülük tizenhárman jöttek el a meghallgatásra. Ezt a kört szűkítette hat főre a testület, s ebből a hat emberből mi Almási Ibolyát láttuk a legalkalmasabbnak, így rá szavaztunk. Ilyen egyszerű a történet. És hogy mi döntött mellette? Szakmailag mind a hat pályázó megfelelt a feladatra, ám Almási Ibolya mellett az szólt, hogy a legutóbbi négy évben ő volt az önkormányzatunk pénzügyi irodájának vezetője, így tökéletesen ismeri a belső viszonyokat. Idekerülését megelőzően pedig tizennégy esztendőn keresztül volt jegyző, ezért ez a feladat sem volt ismeretlen számára – tette hozzá az alpolgármester.

Wittinghoff Tamás azonban nem akarta jegyzőnek Almási Ibolyát. És minden jel arra mutat, hogy ezúttal a szabad demokrata politikus győzött.

– Bár már jó párat aludtam a történtekre, őszintén szólva nem értem a polgármester urat. A képviselők elolvasták a pályázatokat, meghallgatták a jelölteket, és a többség letette a voksát az egyik jelentkező mellett. A probléma egyelőre megoldódni látszik, ha nem is úgy, ahogy szerettük volna: Almási Ibolya visszavonta visszavonta a pályázatát, és a pénzügyi iroda éléről is távozik, így január 25-én a másik öt jelölt közül választunk jegyzőt – mondta Budavári György. – Azt azonban sajnálom, hogy az ügyből botrány lett. A tizenhárom ellenzéki képviselő ugyanis arra törekszik, hogy gördülékenyen menjenek az ügyek, és jó döntések szülessenek. Nem akarunk politikai csatákat, de Wittinghoff Tamásnak el kell fogadnia, hogy ő is csak egy ember a testület 24 tagjából, és van olyan, hogy a többség nem az ő szándékai szerint dönt.

A Demokrata megkereste Wittinghoff Tamást, akit láthatóan megviselt a demokrácia, ám a polgármester nem válaszolt kérdésünkre, az egyik internetes portálon azonban a következőket mondta:

– Egy jegyzőnek szorosan együtt kell dolgoznia a polgármesterrel. Ha a polgármester nem szeretne együtt dolgozni az egyik jelölttel ilyen vagy olyan okok miatt, akkor én nem gondolom, hogy célszerű ráerőltetni azt a személyt.

Az SZDSZ-es polgármesternek most mégis új helyzettel kell megbarátkoznia: a korábbi ciklusokkal ellentétben ezúttal a konzervatív oldal van többségben a budaörsi képviselő-testületben. Hasonló gondokkal küzdött Törökbálinton a szocialista Keller László is, ott egy időközi választás és Keller bukása oldotta fel az állandósult ellentéteket: a vasárnapi választáson Keller elveszítette a polgármesteri széket. Wittinghoff Tamás helye egyelőre biztos, de a jelek szerint ő is jobban jár, ha Budaörsön nem válnak rendszeressé a jegyzőválasztáshoz hasonló viták. Január 25-én újra jegyzőt választanak a településen.

Bándy Péter