A Fidesz elnöke szerint azért van szükség az együttműködésre, mert fel szeretnék használni Németország offshore ügyekben szerzett tapasztalatait. Orbán Viktor elmondta: „nem titkoltan azért kezdeményeztem egy ilyen munkacsoport létrehozását, mert én is torkig vagyok azzal a helyzettel, amikor Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök, meg a pénzügyminiszter kimenti a vagyonát adózás elől offshore cégekbe, majd ezután pénzhiányra hivatkozva megszorításokkal sarcolja meg az embereket” – fogalmazott Orbán Viktor. „Be kell zárni a kiskapukat”- hangoztatta.

A Fidesz elnöke kiemelte, hogy a munkacsoport által kidolgozott tervek egy részét a Fidesz benyújtja a parlamentnek, saját indítványként. „Másik részét pedig, ha bizalmat kapunk a választáson, akkor kormányprogramként szeretnénk használni”- mondta az ellenzéki politikus.

A következő választások után hatalomra jutó kormány olyan helyzetben lesz, „hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelt az utolsó fillérig el fogják költeni, semmi tartalék nem lesz a költségvetésben, a gazdasági adatok rémisztőek lesznek. A gazdaság zsugorodása a mostani hat százaléknál jóval erőteljesebb lesz, nőni fog a munkanélküliség” – vázolta a helyzetet a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor jelezte Angela Merkel kancellárnak, hogy ha a Fidesz megnyeri a parlamenti választásokat, akkor minél előbb szeretnének a német partnerrel tárgyalni a magyar gazdasági helyzet megoldásáról. Kiemelte: meggyőződése, hogy a mostani gazdasági válságból a kiutat a szociális piacgazdaság megújítása jelenti. Hozzátette: „a szociális piacgazdaságot a németek találták ki, ezért is gondoljuk úgy, hogy az újítások odahaza is adaptálhatóak lesznek.”

(HírTV – FH)