A budaörsi Besztercán János és Friedrich Gergő alkotta csapat nyerte az Év Közétkeztetője díjat az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége együttműködésével megszervezett OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyen.

A győztes menü

A győztes menü

A múlt hétvégén a Budapesti Gazdasági Egyetem tankonyháján lezajlott megmérettetésen legjobbnak ítélt duó – amely 12 kétfős csapat közül bizonyult a legjobbnak – kelkáposztakrémlevest kínált fűszeres burgonyagombóccal, emellett csirkecombroládot parajjal töltve, medvehagymamártással, puliszkatortát brindzával és kápiapaprikával, valamint kölesből készült almás házirétest.

A Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke fővédnökségével megrendezett verseny célja, hogy a realitásokhoz igazodva fogásonként és adagonként nettó 350 forintos alapanyagköltségből hagyományos összetevőkből, részben megszokott ízekkel, mégis innovatív, újszerű, ízletes és egészséges ételeket eredményező receptúrák megalkotására ösztönözzék a közétkeztetés résztvevőit. A szervezők meggyőződése szerint a mostani vetélkedés során megszületett csapatonként 3, tehát összesen 36 fogás a fejlődés első állomása.

– Célunk volt, hogy olyan receptúrák szülessenek, melyek megfelelnek a hazai valóságnak és valóban beépíthetők a mindennapokba. Azt látjuk, hogy erre a közétkeztetésben dolgozóknak szükségük van, ugyanis az élelmezésvezetők többsége már így is túlterhelt, így pedig nincs idejük vagy erejük új, korszerű receptúrákon dolgozni – mondta köszöntőjében az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke. Asztalos István – aki egyben az Oldalas című szakmai magazin főszerkesztője is – emlékeztetett, hogy a kormány kiemelten odafigyel az ágazatra, a szociális gyermekétkeztetésre fordítható összeget például 29-ről 79 milliárd forintra emelte. Hozzátette, azt is meg kellene határozni, hogy mekkora az a minimális összeg, amelynek étel formájában valóban a tányérra kell kerülnie, ez ugyanis ugrásszerűen javítaná a közétkeztetés színvonalát, minőségét. Ennek érdekében a hagyományokra épülő megújulás jegyében rendezett OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is újra megrendezik jövőre.